Likus šešioms dienoms iki ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) kadencijos pabaigos jo administracija paaštrino savo prekybos karą su Pekinu virtine pareiškimų, nukreiptų prieš Kinijos bendroves, įskaitant „Xiaomi“, valstybinę naftos milžinę CNOOC ir socialinių tinklų platformą „TikTok“.

„Xiaomi“, kuri pernai aplenkė „Apple“ ir tapo trečia pagal dydį pasaulyje išmaniųjų telefonų gamintoja, atsidūrė tarp devynių bendrovių, kurias Pentagonas įvardijo „komunistinės Kinijos karinėmis kompanijomis“.

Tačiau Vašingtone dirbantis federalinis teisėjas Rudolphas Contrerasas (Rudolfas Kontrerasas) penktadienį nutarė, kad Gynybos ir Iždo departamentai „neįrodė, jog susiję nacionalinio saugumo interesai šiuo atveju yra įtikinami“.

Jis paskelbė preliminarų nurodymą išbraukti „Xiaomi“ iš juodojo sąrašo ir įšaldyti draudimą JAV investuotojams pirkti šios bendrovės vertybinius popierius.

Sausį pateiktoje apeliacijoje „Xiaomi“ rašė, kad Vašingtono veiksmai yra „nekorektiški“ ir kad iš bendrovės buvo atimta teisė gintis teisme.

R. Contreraso nutarimas buvo paskelbtas tą pačią dieną, kai JAV priežiūros tarnybos priskyrė bendroves „Huawei“ ir „ZTE“ prie Kinijos telekomunikacijos įrangos gamintojų, keliančių grėsmę Amerikos nacionaliniam saugumui. Šis žingsnis leidžia manyti, kad prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija vargu ar švelnins politiką Pekino atžvilgiu.

„Huawei“, taip pat sulaukusios D. Trumpo administracijos sankcijų, vadovas ir įkūrėjas Ren Zhengfei (Žen Džengfei) praeitą mėnesį paragino „perkrauti“ Pekino ir Vašingtono ryšius.

Ši telekomunikacijų milžinė atsidūrė pastaraisiais metais aštrėjusios Kinijos ir JAV konkurencijos centre, abiem supervalstybėms įsitraukus į prekybos ir technologijų karą.

Vašingtonas teigia, kad „Huawei“ palaiko glaudžius ryšius su Kinijos kariuomene ir kad Pekinas gali naudoti šios bendrovės gaminamą įrangą šnipinėjimui, nors kompanija tokius kaltinimus reguliariai atmeta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)