Iki šiol PSO tokį leidimą buvo suteikusi „Pfizer“ ir „BioNTech“ bei „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto vakcinoms nuo koronaviruso.

„Kiekviena nauja, saugi ir veiksminga priemonė nuo COVID-19 yra dar vienas žingsnis artėjant prie pandemijos kontrolės“, – sakoma PSO vadovo Tedroso Adhanomo Ghebreyesuso (Tedroso Adhanomo Gebrejesuso) pranešime.

Ketvirtadienį vienadozę „Johnson & Johnson“ vakciną nuo koronaviruso leista naudoti Europos Sąjungoje.

Žalia šviesa jai uždegta ir JAV, Kanadoje bei Pietų Afrikoje.

PSO nurodė, kad „Johnson & Johnson“ vakcina įtraukta į skiepų, kuriuos leidžiama naudoti ekstremalios padėties sąlygomis, sąrašą.

PSO patvirtinimas leidžia šalims paspartinti savo farmacijos priežiūros institucijų procedūras, susijusias su COVID-19 vakcinų importu ir platinimu.

Be to, taip atvertas kelias tiekti šias vakcinas ir kai kurioms neturtingiausioms pasaulio šalims pagal COVAX – tarptautinį vakcinų skirstymo mechanizmą, turintį užtikrinti teisingą skiepų išplatinimą.

Mechanizmui pažadėta apie 500 mln. „Johnson & Johnson“ skiepų dozių, o PSO tikisi, kad jas bus galima imti platinti liepą arba anksčiau.

„Tikimės, kad šie nauji skiepai padės sumažinti vakcinų nelygybę, o ne ją pagilinti“, – sakė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Klinikiniai tyrimai parodė, kad „Johnson & Johnson“ vakcinos efektyvumas, vertinant visas COVID-19 formas, siekė 67 procentus, tačiau šis preparatas pasirodė esąs 85,4 proc. veiksmingas užkertant kelią sunkiai ligos formai.

Kadangi tai yra vienadozė vakcina, PSO teigė besitikinti, kad tai palengvins vakcinacijos logistiką visose šalyse.

„Didelių klinikinių tyrimų, kuriais dalijasi bendrovė, duomenys taip pat rodo, kad vakcina yra veiksminga vyresnio amžiaus žmonėms“, – sakoma organizacijos pranešime.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)