JT Žmogaus teisių tarybai pateiktame istoriniame bendrame pareiškime 45 šalys pareiškė nerimą dėl „prastėjančios žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių padėties“ Rusijoje, „kuri visų pirma pasireiškia neteisėtu pono Aleksejaus Navalno sulaikymu, areštu ir įkalinimu“.

Šalys paragino „nedelsiant ir besąlygiškai paleisti“ A. Navalną ir visus „neteisėtai ar savavališkai suimtus“ žmones.

A. Navalnas praėjusį mėnesį buvo nuteistas 2,5 metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad neva pažeidė lygtinio paleidimo sąlygas, kol Vokietijoje gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Pasmerkdamos tai, kad apnuodijimas nebuvo „tinkamai ištirtas ir įtikinamai išaiškintas“, šalys teigė, kad Rusijos valdžios institucijų ir teismų sistemos veiksmai Kremliaus kritiko byloje yra „nepriimtini ir politiškai motyvuoti“.

„Jie prieštarauja Rusijos tarptautiniams įsipareigojimams žmogaus teisių srityje, įskaitant teisę į laisvę ir asmens saugumą bei teisę į sąžiningą teismą“, – sakė Lenkijos ambasadorius prie JT Zbigniewas Czechas, kuris perskaitė bendrą šalių pareiškimą.

Šalys, teigė ambasadorius, yra sunerimusios dėl „didžiulio savavališkų protestuotojų suėmimų skaičiaus, kurie daugybėje Rusijos miestų pareiškė paramą ponui Navalnui“.

„Bendra įvykių, susijusių su pono Navalno areštu, įkalinimu ir susidorojimu su jo šalininkais, raida, yra pilietinei visuomenei skirtos erdvės mažėjimo Rusijoje įrodymas“, – įspėjo Z. Czechas.
Tokie veiksmai, pasak ambasadoriaus, yra „valstybės įrankiai, skirti užpulti nepriklausomą žiniasklaidą, pilietinę visuomenę ir nutildyti nepritariančius balsus“.

„Mes pareiškiame ypatingą susirūpinimą dėl naujausių įstatymų ir Konstitucijos pataisų, kurios dar labiau apribos teises ir laisves“, – teigiama šalių pareiškime.

Teisių apsaugos grupės pasveikino „istorinį“ penktadienio pareiškimą, kuris yra pirmas bendras prieš Rusiją nukreiptas intervencijos žingsnis Žmogaus teisių taryboje.

„Šiandien išsakytas 45 šalių pareiškimas yra toks pat istorinis, kaip Rusijoje vykdomas susidorojimas“, – teigiama žmogaus teises ginančios organizacijos „Human Rights Watch“ biuro Ženevoje vadovo Johno Fisherio pranešime.

„Rusijos valdžios institucijos įkalino žymiausią šalies opozicijos veikėją ir priėmė šūsnį naujų represinių įstatymų, skirtų demonizuoti ir nubausti kritiškus balsus“, – teigė jis, paragindamas tarybą „imtis nagrinėjimo ir veiksmų užkirsti kelią susidorojimui“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)