Pritariantys įstatymui teigia, kad jis padės išplėšti marihuanos rinką iš galingų Meksikos narkotikų kartelių rankų ir perduoti ją vyriausybei.

Ekspertai naujieną įvertino palankiai, tačiau visgi įspėjo, kad būsimasis įstatymas pirmiausia būtų naudingas tarptautinėms korporacijoms, o ne kanapes auginantiems ūkininkams.

„Labai džiugu matyti dar vieną šalį, nuo draudimo nesėkmių pereinančią prie teisinio kanapių reguliavimo. Deja, vis dar yra problemų dėl naujojo įstatymo projekto, tad švęsti dar per anksti“, – „The Independent“ sakė narkotikų reformų labdaros organizacijos „Transform“ vyresnysis politikos analitikas Steve‘as Rollesas.

Teisės aktas, kuris dabar bus sugrąžintas Senatui, leistų reguliuojamą narkotinės medžiagos vartojimą, tačiau taip pat sukurtų licencijų sistemą, būtiną kiekvienai grandžiai – gamybai, platinimui, pertvarkymui, pardavimams.

Auginti kanapes siekiantys individualūs asmenys taip pat privalės gauti tam leidimą. Kiekvienam asmeniui bus leidžiama auginti ne daugiau nei šešis augalus, o vienam namų ūkiui – daugiausia aštuonis augalus.

Įstatymo projekte taip pat numatoma, kad suaugusieji gali vartoti marihuaną, jei šis elgesys nedaro įtakos vaikams ar kitiems aplinkiniams. Tačiau aptikus daugiau nei 28 gramus grėstų bauda, o daugiau nei 5,6 kg – laisvės atėmimo bausmė.

Legalizcijos šalininkai prie Meksikos Senato rūmų pasodino kanapių augalų

S. Rollesas teigė, kad vis dar yra nerimo dėl įstatymo projekto. Jis įspėja, jog rinkoje gali imti dominuoti didelės kompanijos, o laukiamos naudos nuo karo su narkotikais pavargusi šalis nesulauks.

„Įstatymo projektas nepanaikina rizikos, kad marihuaną vartojantys žmonės ir toliau bus baudžiami“, – aiškina S. Rollesas.

„Be to, neapleidžia jausmas, jog Jungtinių Valstijų ir Kanados kanapių vartojimo reguliavimo pamokos išmoktos nebuvo. Šios pamokos parodė, kad, nesant pozityvių veiksmų, rinkose greitai gali imti dominuoti didesnės korporacijos, užuot įgyvendinus reguliavimą, kuris būtų naudingas labiausiai karo su narkotikais nualintoms bendruomenėms“, – dėsto politikos analitikas.

„Naujasis Meksikos įstatymo projektas atmeta kai kurias esmines socialinį teisingumą ir lygybę užtikrinančias priemones, smarkiai privilegijuoja stambius verslus ir apsunkina situaciją mažiems žaidėjams“, – teigia S. Rollesas.

Meksikos Aukščiausiasis teismas 2015-aisiais priėmė palankų sprendimą marihuanos vartojimo rekreaciniais tikslais atžvilgiu ir, teigdamas, kad kanapių vartojimo draudimas prieštarauja Konstitucijai, 2019-aisiais nurodė vyriausybei užsiimti įstatymo, legalizuojančio marihuanos vartojimą rekreaciniais tikslais, kūrimu. Nurodoma, kad įstatymas turi būti priimtas iki balandžio 30 d.

Šalies prezidentas Andreasas Manuelis Lopezas Obradoras išreiškė paramą įstatymui. Jo partija „Morena“ Kongrese turi daugumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)