Rusijos užsienio reikalų ministerija šią poziciją išsakė artėjant gegužės pradžioje numatytam JAV pajėgų pasitraukimo iš Afganistano terminui.

Vašingtonas paragino Afganistano vadovybę dėti pastangas suformuoti „įtraukią vyriausybę“ ir pasiūlė surengti derybas su Talibanu taikos susitarimui sudaryti.

„Pereinamojo laikotarpio įtraukios administracijos suformavimas būtų logiškas problemos, kaip įtraukti Talibaną į taikų politinį gyvenimą Afganistane, sprendimas“, – žurnalistams sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova prieš kitą savaitę Maskvoje vyksiančias derybas.

Tačiau ji pridūrė, kad sprendimą turi priimti „patys afganai, ir tai turi būti išspręsta per derybas dėl nacionalinio susitaikymo“.

JAV prezidentas Joe Bidenas greitu laiku turėtų paskelbti, ar bus vykdomas jo pirmtako Donaldo Trumpo ir Talibano sudarytas susitarimas, numatantis, kad visas amerikiečių kontingentas iki gegužės pradžios turi būti išvestas iš Afganistano.

Pernai Kataro sostinėje pasirašytas vadinamasis Dohos susitarimas atspindėjo D. Trumpo siekį užbaigti ilgiausią Amerikos karą.

Tačiau J. Bideno administracija pareiškė norinti nuodugniai įvertinti D. Trumpo sudarytą susitarimą ir jo pasekmes Afganistanui bei viso regiono saugumui.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas parašė laišką afganų lyderiams, kuriame paragino apsvarstyti galimybę sudaryti „naują, įtraukią vyriausybę“.

Jis taip pat pasiūlė po kelių savaičių Turkijoje surengti derybas išsamiam taikos susitarimui su Talibanu sudaryti.

Greito persilaužimo tikriausiai nebus

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu penktadienį sakė, kad Ankara pasiruošusi balandį Stambule surengti tokį susitikimą.

„Tiek Talibanas, tiek vyriausybės delegacija anksčiau prašė mūsų organizuoti tokį susitikimą“, – sakė M. Cavusoglu, kurį citavo valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

„Organizuosime šį susitikimą bendradarbiaudami su brolišku Kataru“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje atskirą Dohoje vykstančių derybų raundą.

Numatytą JAV kontingento pasitraukimą komplikuoja vėl suintensyvėjęs smurtas ir būgštavimai, kad po spartaus pajėgų išvedimo šalis gali nugrimzti į dar gilesnį chaosą.

Pagal Dohos susitarimą Talibanas įsipareigojo neleisti teroristams naudotis šalies teritorija, kai iš jos bus išvestas amerikiečių kontingentas.

A. Blinkenas savo laiške Afganistano prezidentui Ashrafui Ghani atvirai rašė, jog Vašingtonas nerimauja, kad „saugumo situacija pablogės ir Talibanas gali greitai pasiekti teritorinių laimėjimų“, jei Jungtinės Valstijos skubiai pasitrauks iš Afganistano.

Valstybės sekretorius pasiūlė 90 dienų „smurto mažinimo laikotarpį“, kuris turėtų padėti išvengti kasmetinio pavasarinio talibų puolimo.

Jis pridūrė, kad Vašingtonas prašo Jungtinių Tautų organizuoti Afganistano kaimynių užsienio reikalų ministrų susitikimą aptarti, kaip ateityje užtikrinti stabilumą.

Tačiau Afganistano vadovybė į A. Blinkeno laišką reagavo itin atsargiai.

Viceprezidentas Amrullah Salehas pareiškė, kad šalies likimo negali lemti „kambaryje susirinkę 20 žmonių“.

Turkijos užsienio reikalų ministras taip pat leido suprasti nesitikįs, kad balandį Stambule planuojamame susitikime bus pasiektas persilaužimas.

„Mūsų tikslas – Talibano ir vyriausybės derybos, orientuotos į konkretų rezultatą“, – sakė M. Cavusoglu.

„Galbūt paliaubų nepavyks pasiekti, tačiau tai yra tęstinis procesas“, – pridūrė jis.

„Siunčiame žinią Talibanui. Sakome jiems nutraukti atakas. Sakome, kad tikros derybos neįmanomos, kol rengiamos atakos“, – kalbėjo ministras.

Maskva kitą savaitę rengia derybas tarp Afganistano vyriausybės narių ir Talibano atstovų. Ši iniciatyva yra dalis Kremliaus pastangų įtvirtinti savo, kaip tarpininko šiame konflikte, vaidmenį, praėjus dešimtmečiams po sovietų okupacijos Afganistane pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)