81 metų kardinolas Stanislawas Dziwiszas buvo šv. Jono Pauliaus II draugas ir sekretorius, drauge su juo dirbo Vatikane.

„[Pedofiliją tiriantis] komitetas mums laišku pranešė pateikęs prokurorams skundą dėl kardinolo Dziwiszo ir dar trijų vyskupų“, – sakė maždaug 20 žmonių, nukentėjusių nuo dvasininkų lytinio išnaudojimo, advokatas Arturas Nowakas.

„Tai įspūdinga ir daugelis nukentėjusiųjų neslepia pasitenkinimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė A. Nowakas.

Internete paskelbtame laiške minimi S. Dziwiszas ir vyskupai Romanas Pindelis, Tadeuszas Rakoczy bei Piotras Gregeris iš pietinės Belsko-Bialos ir Žyveco vyskupijos, kur vyko įtariami nusikaltimai.

Pasak A. Nowako, prokurorai, kovo 2-ąją gavę skundą, pagal įstatymą turi per 30 dienų nuspręsti, ar inicijuoti teisines procedūras.

Jei šie vyskupai atsidurtų teisme ir būtų pripažinti kaltais, jiems grėstų įkalinimas iki trejų metų, sakė advokatas.

Lenkų televizijos TVN24 per pastaruosius dvejus metus parodyti dokumentiniai filmai atskleidė šokiruojančių dvasininkų lytinio išnaudojimo atvejų ir iškėlė klausimų dėl S. Dziwiszo vaidmens.

2016-aisiais emeritu tapęs kardinolas taip pat įtariamas nuslėpęs nuo Jono Pauliaus II ir kitų lytinio išnaudojimo atvejų, dėl kurių kaltinami dvasininkai, tarp jų buvęs JAV kardinolas Theodore'as McCarrickas.

Lapkričio mėnesį Lenkijos vyskupų konferencijos vadovas Stanislawas Gadeckis paragino Vatikaną paaiškinti S. Dziwiszo vaidmenį po dokumentiniuose filmuose pareikštų įtarimų.

Politiškai įtakingą Lenkijos Katalikų Bažnyčią pernai supurtė virtinė lytinio išnaudojimo ir jo dangstymo atvejų.

Lapkritį Vatikanas ėmėsi sankcijų prieš lenkų kardinolą Henryką Gulbinowiczių, kuris netrukus, būdamas 97 metų, mirė. Po tyrimo, kuris, remiantis žiniasklaidos pranešimais, buvo susijęs su įtariamu lytiniu išnaudojimu, H. Gulbinowicziui buvo uždrausta eiti savo pareigas ir naudotis vyskupo ženklais.

Anksčiau šią savaitę Lenkijos teismas skyrė įkalinimo bausmę kunigui Arkadiuszui Hajdaszui dėl mažo berniuko tvirkinimo. Šis atvejis figūravo garsiame „YouTube“ dokumentiniame filme, pernai išprovokavusiame debatus šalyje dėl dvasininkų vykdomo lytinio išnaudojimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)