„Mes turime pajėgumų šiais metais aprūpinti vakcinomis iki 700 mln. žmonių už Rusijos ribų, - interviu trečiadienį sakė Kirilas Dmitrijevas, valstybinio Rusijos tiesioginių investicijų fondo (Russian Direct Investment Fund, RDIF), rėmusio vakcinų „Sputnik V“ kūrimą ir atsakingo už jų gamybą užsienio rinkose, vykdomasis direktorius. – Didžiausios gamintojos bus Indija, Kinija ir Pietų Korėja.“

Rusijos sėkmingos pastangos įtikinti iki šiol apie 50 valstybių patvirtinti vakciną sustiprino jos pasaulines ambicijas, keli milijonai vakcinos dozių jau pristatyti Lotynų Amerikoms šalims, daugiausia Argentinai ir Meksikai.

Tačiau gamybos tempai yra lėtesni nei iš pradžių prognozavo RDIF, o Rusijoje susidomėjimas vakcinacija atsilieka. K. Dmitrijevas atsisakė komentuoti dabartinių vakcinų pajėgumų užsienio gamybos įmonėse, užsimindamas tik, kad jie yra „svarūs“.

Šiuo metu Jungtinės Valstijos sušvirkščia vakcinų kas dvi savaites daugiau nei Rusija yra pagaminusi „Sputnik V“ nuo pat epidemijos pradžios.

Kol kas tarptautiniai vakcinų pristatymai išlieka gana nedideli, Rusijai skubant didinti gamybos apimtis. Pačioje Rusijoje pagaminta apie 13 mln. dviejų dozių komplektų, praėjusią savaitę kalbėjo vicepremjerė Tatjana Golikova. RDIF nepublikuoja duomenų apie tai, kiek jų buvo išsiųsta į užsienį, ir Kremlius tvirtina, kad eksportas neturi įtakos vietinėms atsargoms. Remiantis šalių-gavėjų viešais pareiškimais, iš viso jų gauta iki 4 milijonų.

Anot RDIF, „Sputnik“ vakcina naudojama maždaug 30-yje šalių; palyginimui, „Pfizer Inc.“ vakcina naudojama 64 valstybėse, 95 mln. jos dozių jau sušvirkšta viso pasaulio mastu.

Nepaisydama politinio spaudimo, Rusija netaiko nuolaidų mažas pajamas turinčioms šalims, siūlydama joms „Sputnik“ vakcinas. Afrikoje ir Lotynų Amerikoje „Sputnik“ vakcina parduodama už tą pačią kainą, maždaug už 10 JAV dolerių už dozę, kaip ir likusiame pasaulyje.

Kiek anksčiau šią savaitę Rusija pasistūmėjo įgyvendindama savo tikslą gaminti „Sputnik“ vakciną Europos Sąjungoje. Rusijos fondas RDIF, tiekiantis rinkai „Sputnik V“ preparatą, pranešė apie susitarimą gaminti vakcinas Italijoje, taip pat apie diskusijas su Prancūzija ir Vokietija. 27 narių-valstybių bendrija šiuo metu nagrinėja prašymą patvirtinti „Sputnik V“ naudojimą.

Iš viso RDIF yra sudaręs sutartis dėl gamybos dešimtyje šalių, sakė K. Dmitrijevas.

Rusija iki šiol yra paskiepijusi penkis milijonus žmonių, arba sušvirkštusi maždaug penkias dozes šimtui suaugusių žmonių; palyginimui, analogiškas rodiklis Jungtinėje Karalystėje siekia 36, Jungtinėse Valstijose beveik 29, ES – apie dešimt, rodo „ Bloomberg vaccine tracker“ duomenys. Jei skiepijimo tempai išliktų panašūs, 70 proc. Rusijos gyventojų pavyktų paskiepyti ne anksčiau kaip 2022 metais. Pareigūnai viliasi, kad prie tokio tikslo pavyks priartėti iki šių metų rugpjūčio.

Rusija daug vilčių deda į „eksponentinį vietinės gamybos augimą“, norėdama paspartinti vakcinacijas šalies viduje, sakė K. Dmitrijevas. Iki birželio pabaigos 40-50 mln. gyventojų, visi tie, kurie nori pasiskiepyti, turėtų būtų paskiepyti, sakė jis nepaaiškindamas, kas galėtų paskatinti paklausą.

Iki šiol vakcinacijos procesą apsunkina vakcinų trūkumas kai kuriuose regionuose ir, kaip parodė nuomonių apklausos, rusų nenoras skiepytis, net jeigu vakcina siūloma nemokama.