„Kinijos Liaudies Respublikos Nacionalinis Liaudies Kongresas... priėmė sprendimą, reikšmingai paveiksiantį demokratinę atskaitomybę ir politinį pliuralizmą Honkonge“, – 27 ES valstybių vardu pareiškime nurodė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Kinijos parlamentas, kurio vaidmuo faktiškai apsiriboja vyriausybės sprendimų tvirtinimu, anksčiau ketvirtadienį triuškinama dauguma pritarė Honkongo rinkimų sistemos pakeitimams, įskaitant planus suteikti Pekinui teisę blokuoti jam nepriimtinus kandidatus, šalies lyderiams ryžtingai siekiant pakirsti Honkongo demokratiją po miestą krėtusių milžiniškų protestų.

„Europos Sąjunga apgailestauja, kad Honkongo tapatybei ir klestėjimui itin svarbūs demokratijos principai, pagrindinės laisvės ir politinis pliuralizmas, patiria vis didesnį valdžios spaudimą“, – sakė Bendrija.

„Europos Sąjunga ragina Kinijos ir Honkongo valdžią atkurti pasitikėjimą Honkongo demokratiniu procesu ir nutraukti propaguojančiųjų demokratines vertybes persekiojimą“, – sakoma pareiškime.

Briuselis anksčiau nusprendė apriboti įrangos, kurią galima panaudoti sekimui Honkonge, eksportą, be to, ES užsienio reikalų ministrai aptarinėja galimas platesnes sankcijas, jei padėtis blogėtų.

Praėjusį mėnesį užsienio reikalų ministrai per susitikimą sutarė didinti paramą pilietinei visuomenei Honkonge ir spaudžiant Kiniją geriau koordinuoti veiksmus su tarptautiniais partneriais.

„Atsižvelgdama į šį naujausią sprendimą, Europos Sąjunga svarstys [galimybes] imtis papildomų žingsnių ir daugiau dėmesio skirs padėčiai Honkonge bendroje Europos Sąjungos ir Kinijos santykių srityje“, – sakoma J. Borrellio pareiškime.

Kinija: teisiniai žingsniai Honkonge yra „niuksų kombinacija“ chaosui užbaigti

Kinijos numatyta rinkimų sistemos reforma Honkonge kartu su jau įvestu saugumo įstatymu yra „niuksų kombinacija“, skirta numalšinti neramumus šiame pietiniame mieste, penktadienį pareiškė Pekino aukšto rango pareigūnas.

2019 metais Honkongą purtė didžiuliai ir dažnai smurtiniai demokratijos aktyvistų protestai prie Pekino bandymus apriboti pusiau autonominio miesto laisves.

Kinijos vyriausybė ėmėsi griežtų priemonių opozicijai nuslopinti. Buvo sulaikyta dešimtis aktyvistų ir priimtas drakoniškas nacionalinio saugumo įstatymas, apmalšinęs gatvių protestų judėjimą.

Ketvirtadienį Kinija ėmėsi žingsnių užtikrinti, kad Honkongo valdyme dalyvautų tik „patriotai“. Šalies parlamentas, paprastai automatiškai tvirtinantis vyriausybės nutarimus, metinės sesijos metu pritarė Honkongo rinkimų sistemos didelio masto pakeitimams. Jie, be kita ko, numato Pekinui teisę vetuoti kandidatus į Honkongo įstatymų leidžiamąją instituciją.

Šiuos planus griežtai pasmerkė Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga ir Jungtinė Karalystė – buvusi Honkongo kolonijinė valdytoja, 1997 metais perdavusi šios teritorijos kontrolę Kinijai.

Susitarime dėl Honkongo grąžinimo buvo numatyta, kad miestas bus valdomas pagal „vienos šalies, dviejų sistemų“ modelį, leidžiantį jam išlaikyti tam tikrą autonomiją ir kai kurias laisves, kurių neturi autoritariškai valdomos žemyninės Kinijos piliečiai.

Kinų pareigūnas, atsakingas už centrinės vyriausybės politiką Honkongo atžvilgiu, penktadienį žurnalistams sakė, jog pastarųjų metų „chaosas“ parodė, kad miesto rinkimų sistemoje esama „spragų ir trūkumų“.

Rinkimų sistemos reforma kartu su nacionalinio saugumo įstatymu yra „niuksų kombinacija..., skirta veiksmingai valdyti tebesitęsiantį chaosą“, sakė Honkongo ir Makao reikalų biuro direktoriaus pavaduotojas Zhang Xiaomingas.

Honkongo problema yra politinio pobūdžio, sakė jis, pakartodamas Pekino dažnai žeriamus, bet kokiais įrodymais nepagrįstus kaltinimus, esą užsienio jėgos kursto neramumus šiame tarptautiniame finansų centre.

„Tai kova tarp valdžios užgrobimo ir pasipriešinimo užgrobimui, tarp ardomosios veiklos ir veiklos prieš ardomąją veiklą, tarp infiltracijos ir veiklos prieš infiltraciją“, – sakė Zhang Xiaomingas.

„Negalime nuolaidžiauti šiuo klausimu“, – pridūrė jis.

Kinijos parlamentui ketvirtadienį pritarus siūlomai reformai, aštrios kritikos Pekinui pažėrė JAV ir ES.

Šis žingsnis yra „tiesioginė ataka prie autonomiją, pažadėtą Honkongo žmonėms pagal Kinijos ir Didžiosios Britanijos bendrą deklaraciją“, pasirašytą prieš teritorijos perdavimą 1997 metais, pareiškė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Jis taip pat paragino Honkongą organizuoti rugsėjį numatytus rinkimus. Prokiniška miesto lyderė Carrie Lam yra užsiminusi, kad rinkimai gali būti atidėti.

ES savo ruožtu sakė, kad pastarieji Pekino žingsniai „reikšmingai paveiks demokratinę atskaitomybę ir politinį pliuralizmą Honkonge“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)