Naujasis vadovas, anksčiau 26 metus dirbęs Valstybės saugumo komitete (KGB), žurnalistams ketvirtadienį sakė, kad Tyrimų komiteto veiklos „kardinalių pokyčių“ nenumato.

„Tyrimų komitetas įkurtas palyginti neseniai. Taigi, jo darbe kažką pridėti, pagerinti galima, bet kardinaliai keisti nereikia. Galima gerinti, negriaunant pagrindinių principų ir darbo organizavimo pagrindų“, – Dz. Harą citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Jis pridūrė gerai išmanantis tyrėjų darbą ir pažįstantis komiteto vadovybės narius.

Anksčiau ketvirtadienį Tyrimų komitetas pranešė baigęs baudžiamąjį tyrimą byloje prieš opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos vyrą tinklaraštininką Siarhejų Cichanouskį, opozicionierių Mikalajų Statkevičių ir jų bendražygius bei suformulavęs jiems galutinius kaltinimus.

Komitetas nurodė, kad į prezidento postą pernai siekęs kandidatuoti tinklaraštininkas kaltinamas masinių neramumų organizavimu, nesantaikos visuomenėje kurstymu, trukdymu Centrinės rinkimų komisijos (CRK) darbu ir šiurkščių viešosios tvarkos pažeidimų organizavimu.

Rinkimų pareigūnai praeitais metais atmetė S. Cichanouskio mėginimą balotiruotis į prezidentus. Vietoje vyro savo kandidatūrą iškėlė S. Cichanouskaja, bet rinkimų nugalėtoju vėl paskelbus nuo 1994 metų šaliai vadovaujantį autoritarinį prezidentą A. Lukašenką ji buvo priversta pasitraukti į Lietuvą.

Pagal sunkiausią iš pateiktų kaltinimų S. Cichanouskiui galėtų būti skirta iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Baltarusijos žmogaus teisių aktyvistai yra pripažinę S. Cichanouskį ir toje pačioje byloje apkaltintus jo bendražygius politiniais kaliniais.

Šalį nuo rugpjūčio 9 dienos krečia beprecedenčiai protestai dėl prezidento rinkimų, kuriuos A. Lukašenkos oponentai laiko suklastotais ir teigia, jog tikroji jų nugalėtoja yra politikos naujokė S. Cichanouskaja.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų organizavimo.

Baltarusijos saugumo pajėgos ėmėsi griežtų represijų prieš protestuotojus, sulaikė demonstrantų ir privertė daug kitų opozicijos lyderių palikti šalį.

Europos Sąjunga ir JAV dėl rinkimų klastojimo ir smurto prieš taikius protestuotojus paskelbė sankcijų A. Lukašenkai ir kai kuriems kitiems Minsko režimo nariams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)