Kaip pasakoja 46 metų D. Langas, Rusijos televizijos kanalo vadovybė jam pareiškė, kad šnipinėti reikia ne siužetui, o „teikiant konsultacines paslaugas“. RT vadovybė taip pat teiravosi, ar būtų galima patekti į A. Navalno palatą nepastebėtiems.

Rugpjūčio 23 dieną D. Langas buvo pridėtas į slaptą pokalbį (pavadinimu „N Berlin“, vėliau jis buvo pervadintas „Berlin Spezial“) kartu su Vokietijos redakcijos vyriausiąja redaktore Jekaterina Mavrenkova ir jos pavaduotoja Dinara Toksosunova, taip pat versijos internete redakcijos vadovu Ivanu Klepovu.

Netrukus operatoriui pranešė, kad jis apie tą pokalbį negali niekam pasakoti, taip pat nesidalinti informacija, kas jame aptarinėjama. Pokalbis sukurtas praėjus vos dienai po A. Navalno atskraidimo į Vokietijos kliniką.

Pokalbyje dalyvavo ir dar vienas asmuo, kurio vardo D. Langas nežino. Tas anonimas nieko nerašydavęs, tačiau, galimas dalykas, skaitė susirašinėjimą.


Iš pradžių operatorius manė, kad jis privalo nufilmuoti reportažą ar parašyti straipsnį apie A. Navalną Berlyne, bet jam paaiškino, kad šiuo atveju kalbama apie „specialų užsakymą“ ir „konsultacijas“, nors nepatikslino, kas užsakovas.

Pirmiausia operatorius sekė kliniką, kur buvo gydomas A. Navalnas. Vėliau jo paprašė atkreipti dėmesį į greta esančią karių ligoninę ir nufilmuoti kuo įmanoma daugiau karių, nors D. Langas darbdavius ir perspėjo, kad tai neteisėta, nes tokius objektus filmuoti draudžiama.

„Jo vadovybė spaudė stebėti automobilius prie klinikos ir šalia esančios kavinės, o po dienos paaiškėjo: informacija iš Maskvos, kad A. Navalnas gydomas būtent ten, klaidinga. Dėmesio centre vėl atsidūrė „Charite“ klinika“, – teigiama klinikoje.

Operatoriaus paprašė kuo skubiau nepastebėtam patelkti į kliniką: pavyzdžiui, apsimetus, kad nori patekti pas gydytoją, konsultacijai.

Aleksejus Navalnas

Anot D. Lango, jam patikėta išsiaiškinti, kur yra A. Navalno palata, kiek toli nuo išėjimo iš klinikos, kiek „kontrolės postų“ reikia įveikti pakeliui ir kiek arti nepastebėtiems galima prasibrauti iki reanimacijoje gydomo paciento.

Jeigu jam su kolega būtų pavykę patekti iki reanimacijos, buvo patarta apsimesti Julijos Navalnajos draugu. Operatoriaus bendradarbis šešis kartus bandė patekti į kliniką, bet jam nepavyko.

„Vis geriau supratau, kad „priešai“ šiuo atveju buvo ne konkuruojantys žurnalistai, o būtent policija ir kariai, saugantys objektus, kurių silpnąsias vietas ir turėjau išsiaiškinti“, – per interviu prisipažino operatorius, prisiminęs, kaip jam po truputį pradėjo atsiverti akys.

Kaip teigia operatorius, bandydamas atsisakyti užduoties, jis pasistengė maksimaliai atkreipti policijos, saugančios ligoninę dėmesį. Galiausiai policijos pareigūnai užfiksavo žurnalistų duomenis ir jų darbo vietą. Nuo tada D. Langui dalyvauti šnipinėjimo misijose nebeteko.

Operatoriui pasiūlyta sekti A. Navalno bendražygius: Mariją Pevčich ir Leonidą Volkovą. Jie tuo metu buvo Berlyne. D. Langui pasiūlė opozicionierius susirasti pagal nuotraukas. Nei M. Pevčich, nei L. Volkovas neturėjo žinoti, kad juos stebi RT darbuotojas.

Visgi A. Navalno bendražygių buvimo vietos Berlyne nustatyti nepavyko, ir paieškos buvo nutrauktos.

D. Langas įsitikinęs, kad visa jo surinkta medžiaga buvo tiesiogiai perduota vyriausiajai viso RT redaktorei Margaritai Simonian. Operatorius iš darbo kanale išėjo 2021 metų kovo 8 dieną. Jis įsitikinęs, kad, dirbamas Kremliaus finansuojamame RT, jis faktiškai buvo verčiamas užsiimti šnipinėjimu.

Pats L. Volkovas per interviu Vokietijos laikraščiui pareiškė, kad „nežino, kas jį erzina labiau“: „faktas, kad RT bandė mane ir mano kolegas šnipinėti Berlyne, ar faktas, kad ir vėl susimovė, nors turi kone nesibaigiančias galimybes. Rusijos mokesčių mokėtojai per metus „niekam tikusiems idiotams“ iš RT sumoka 250 mlrd. eurų. Ir jie Berlyne negali surasti viešo asmens, kuris net nuo nieko nesislapsto!“.

L. Volkovas taip pat pasiūlė sumodeliuoti analogišką situaciją, kai Vakarų žiniasklaidos žurnalistai seka Rusijos Federacijos prezidento Vladimiro Putino administracijos vadovą, bando nustatyti jo buvimo vietą ir perduoti surinktą informaciją Berlynui.

Anot opozicionieriaus, visi tie žurnalistai greičiausiai atsidurtų „pačiame griežčiausiame kalėjime laukti nuosprendžio mažiausiai penkiolikai metų laisvės atėmimo“.

Praėjusių metų rugsėjį pranešus, kad A. Navalnas atgavo sąmonę ir atsiminė visus įvykius prieš apnuodijimą – iki pat sąmonės netekimo, paskelbta ir apie Berlyno „Charite“ klinikoje stiprinamą apsaugą.

Remiantis „The Insider“ šaltinio duomenimis, Vokietijos specialiosios tarnybos ruošėsi ne tik pasikėsinimams į A. Navalno gyvybę, bet ir„dezinformacijos audrai“, įskaitant bandymus diskredituoti „Charite“ kliniką.

Pranešime buvo pažymima, kad apsaugai skirtos papildomos pajėgos, A. Navalnas stebėtas pačioje ligoninės teritorijoje.

„Tai aiškiai rodo, kad Berlyno policija nori užkirsti kelią tolesniems bandymams pasikėsinti“, – rašė „Der Spiegel“.

44 metų Kremliaus kritikas A. Navalnas sausio viduryje buvo sulaikytas vos sugrįžęs į Maskvą iš Vokietijos, kur kelis mėnesius buvo gydomas po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Dėl šios atakos A. Navalnas kaltina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir Federalinę saugumo tarnybą. Kremlius kaltinimus neigia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (178)