Šis žingsnis priartino šią Šiaurės Afrikos valstybę prie prieš dešimtmetį prasidėjusio chaoso pabaigos.

Libija nugrimzdo į chaosą po NATO remto 2011 metų sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi. Dėl šios naftos turtingos Šiaurės Afrikos valstybės kontrolės varžėsi dvi konkuruojančios politinės stovyklos.

„Tai bus visų Libijos gyventojų vyriausybė“, – laikinasis ministras pirmininkas Abdul Hamidas Dbeibah sakė po balsavimo savo trumpoje, bet emocingoje kalboje.

„Libija yra viena ir vieninga“, – pridūrė jis.

Po dvi dienas trukusių karštų diskusijų 121 iš 132 balsavime dalyvavusių įstatymų leidėjų centriniame Sirto mieste patvirtino laikinojo ministro pirmininko A. H. Dbeibah kabinetą, nurodė jo atstovas.

„Ačiū už jūsų pasitikėjimą, – padėkojo A. H. Dbeibah parlamento nariams. – Ačiū už tai, kad šalies interesus iškėlėte aukščiau visų kitų.“

Jungtinių Tautų misija gyrė šalies lyderius už „patriotiškas pastangas, privedusias iki šio istorinio momento Libijos istorijoje“.

Tačiau naujosios administracijos laukiantys iššūkiai gąsdina.

Laikinajai vyriausybei teks spręsti virtinę sudėtingų iššūkių, pradedant gilia ekonomikos krize bei augančiu nedarbu ir baigiant didžiule infliacija bei stringančiu būtiniausių viešųjų paslaugų teikimu.

„Libijai dabar atsirado tikra galimybė judėti link vienybės, stabilumo, klestėjimo, susitaikymo ir visiško savo suvereniteto atkūrimo“, – nurodė JT.

„Istorinis“ balsavimas

Libijos kontrolę dalinasi Tripolyje įsikūrusi Turkijos palaikoma Nacionalinės santarvės vyriausybė (NSV), vadovaujama Fayezo al Sarrajo, ir rytuose veikianti administracija, remiama karinio lyderio Khalifos Haftaro ir turinti Jungtinių Arabų Emyratų, Egipto ir Rusijos paramą.

Per JT prižiūrimą procesą siekiama suvienyti šalį po pernai spalį sudaryto paliaubų susitarimo tarp konkuruojančių administracijų, kurias turėtų pakeisti naujoji vyriausybė.

„Tai istorinė diena“, – sakė įtakingas parlamento pirmininkas Aguila Salehas.

Vyriausybės patvirtinimą pasveikino Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga, taip pat pavadinusios šį balsavimą „istoriniu“.

JAV ambasadorius Richardas Norlandas sakė, kad balsavimas „davė pradžią rinkimams“, ir taip pat perdavė savo sveikinimus.

„Nauja vienybės vyriausybė gali tikėtis visiškos tarptautinės bendruomenės paramos“, – sakė ES ambasadorius Libijoje Jose Sabadellis.

„Susitaikymas, būtiniausių viešųjų paslaugų gerinimas ir pasiruošimas rinkimams bus pagrindiniai iššūkiai“, – nurodė jis.

Užsienio pajėgos nesitraukia

Parlamento nariai susitiko Sirto mieste prie Viduržemio jūros, esančiame pusiaukelėje tarp Tripolio, kur įsikūrusi JT pripažįstama vyriausybė, ir rytinės šalies dalies, kur pastaraisiais metais posėdžiavo parlamentas.

Kaip skelbia Libijos žiniasklaida, naujoji vyriausybė bus prisaikdinta pirmadienį rytiniame Bengazyje – antrame didžiausiame Libijos mieste, laikomame Libijos 2011 metų revoliucijos lopšiu.

Milijardierius verslininkas iš vakarinio Misratos miesto 61 metų A. H. Dbeibah vasarį buvo išrinktas kartu su laikinuoju trijų narių prezidiumu vadovauti vienybės administracijai.

Rinkimų procesą temdė kaltinimai dėl balsų pirkimo, tačiau A. H. Dbeibah apgynė savo vyriausybės sudėtį.

„Pirmas mano tikslas buvo pasirinkti žmones, su kuriais aš galėsiu dirbti, nesvarbu, iš kur jie yra“, – sakė jis per diskusijas parlamente.

A. H. Dbeibah vyriausybę sudaro du vicepremjerai, 26 ministrai ir šeši valstybės ministrai. Pirmą kartą Libijoje svarbūs užsienio reikalų ir teisingumo ministrų portfeliai atiteko moterims.

Dar vienas naujosios administracijos laukiantis uždavinys – užtikrinti maždaug 20 tūkst. šalyje esančių samdinių ir užsienio kovotojų išvedimą. A. H. Dbeibah parlamentarams sakė, kad jie yra „durtinė žaizda mūsų nugaroje“.

Antradienį premjeras pažadėjo, jog paprašys JT ir šalių, iš kurių atvykę samdomi kariai, nurodyti jiems išvykti.

Pagal paliaubų susitarimą, užsienio pajėgos ir samdiniai turėjo per tris mėnesius pasitraukti iš Libijos. Šis terminas baigėsi sausio 23 dieną, tačiau kol kas apie kokį nors pajėgų atsitraukimą nepranešta.

Kai kurie iš jų užsikasė tiesiogine šio žodžio prasme. Sausį CNN parodė įrašą, kuriame nufilmuoti dešimčių kilometrų ilgio apkasai, iškasti „rusų samdinių“ šalia fronto linijoje atsidūrusio Sirto miesto.

Praėjusią savaitę į Libiją atvyko JT stebėtojų misijos parengiamoji grupė. Ji turės stebėti paliaubų laikymąsi ir patvirtinti tūkstančių užsienio kovotojų pasitraukimą iš šalies.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)