Šis kiekis, neįeinantis į jau sutartus vakcinos dozių kiekius, bus skirtas smarkiai nukentėjusiems pasienio regionams bloke, siekiant „padėti užtikrinti ar atkurti laisvą prekių ir žmonių judėjimą“, sakoma EK pirmininkės pranešime.

Pranešimas buvo paskelbtas tuo metu, kai U. von der Leyen vadovaujama Komisija mėgina įtikinti mažiausiai šešias valstybes nares, įskaitant Vokietiją, panaikinti su virusais susijusius pasienio apribojimus, kuriuos Briuselis laiko pertekliniais.

Be to, neseniai Austrijos ir Danijos vadovai buvo nuvykę į Izraelį, kad susitartų dėl vakcinos gamybos aljanso – ši kelionė paskatino daug kritikos dėl lėtų vakcinų pristatymo pagal EK išankstinio pirkimo schemą tempų.

U. von der Leyen pažymėjo, kad 4 mln. papildomų „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos dozių bus pristatyti „iki kovo pabaigos“ ir bus valstybių narių „tikslingai panaudotos ten, kur jų labiausiai reikia, ypač pasienio regionuose“.

Pasak pareigūnės, šios papildomos vakcinos dozės padės „kovoti su agresyviomis viruso atmainos ir pagerinti padėtį karštuosiuose taškuose“.

U. von der Leyen atkreipė dėmesį į staigų infekcijų ir hospitalizacijų atvejų skaičiaus augimą Austrijos Tirolio regione, Prancūzijos Nicos ir Mozelio regionuose, Bolzano mieste Italijoje bei Vokietijos Bavarijos ir Saksonijos regionuose.

Dėl šios priežasties buvo imtasi „griežtų priemonių ir net tam tikrais atvejais vėl įvesta pasienio kontrolė“.

Pareiškime pažymėta, kad „BioNTech“ ir „Pfizer“ iRNR vakcina pasirodė esanti „labai efektyvi“ prieš naująsias viruso atmainas.

U. von der Leyen pridūrė, kad valstybėms narėms bus suteikta galimybė įsigyti dalį iš 4 mln. papildomų dozių proporcingai pagal atitinkamos šalies populiacijos dydį.

EK pirmininkė papildomą susitarimą pavadino „greitu ir ryžtingu EK veiksmu“ ir pabrėžė, jog judėjimo laisvės atkūrimas ES yra „raktas į sveikatos sistemų ir bendrosios rinkos veikimą“.