Naujausias padėties paaštrėjimas vadinamajame Donbaso regione kelia pavojų pernai suderėtoms paliauboms, sustiprinusioms viltis, kad bus išspręstas konfliktas, įsiplieskęs 2014 metais po provakarietiškos Maidano revoliucijos Kijeve ir Maskvos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos.

„Susitikimas ruošiamas. Jis turėtų įvykti“, – sakė V. Zelenskis.

Normandijos ketvertą sudaro Ukraina, Rusija, Vokietija ir Prancūzija. Šis forumas buvo įkurtas siekiant išspręsti konfliktą Rytų Ukrainoje; vėliausias jo viršūnių susitikimas įvyko 2019 metais, tuojau po V. Zelenskio išrinkimo.

V. Zelenskis pabrėžė, jog jeigu nepavyktų surengto Normandijos ketverto susitikimo, jis būtų pasiruošęs susitikti su Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos lyderiais atskirai.

Volodymyras Zelenskis

V. Zelenskio ir V. Putino dvišalis susitikimas būtų pirmasis nuo 2019 metų, kai Ukrainos lyderis buvo išrinktas žadėdamas užbaigti karą Rytų Ukrainoje.

Apžvalgininkai sako, kad naujausias smurto prasiveržimas Rytų Ukrainoje gali būti Kremliaus atsakas į praeitą mėnesį Ukrainos paskelbtas sankcijas įtakingam prorusiškam įstatymų leidėjui Viktorui Medvedčukui, V. Putino sąjungininkui.

„Suprantame, kad esama padarinių. Suprantame, kad ties fronto linija pagausėjo ginkluotų provokacijų“, – V. Zelenskis antradienį sakė žurnalistams.

Nuo vasario vidurio, kai susirėmimai Rytų Ukrainoje suintensyvėjo, žuvo jau aštuoni Ukrainos pajėgų nariai.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose kaltina Rusiją siunčiant separatistams karių ir ginkluotės, nors Maskva oficialiai tai neigia.

Kremlius praeitą savaitę kaltino dėl smurto paaštrėjimo Ukrainos pajėgas ir sakė „esąs labai susirūpinęs dėl didėjančios įtampos“ Donbase.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (734)