„Neturėtume leistis suklaidinami Kinijos ir Rusijos, kurios abi yra ne tokių patrauklių vertybių kaip mūsiškės režimai, joms organizuojant labai ribotas, bet plačiai reklamuojamas vakcinų tiekimo kitiems operacijas“, – sakė EVT pirmininkas.

Tiesus jo komentaras pasirodė 27 Europos Sąjungos valstybėse sunkiai įsibėgėjant vakcinavimo kampanijoms pagal planą iki rugsėjo vidurio paskiepyti 70 proc. suaugusiųjų.

Vakcinavimo pradžią šiais metais lydi kritika Briuseliui dėl vadovavimo kolektyviniam vakcinų dozių įsigijimui. Blokas taip ir negavo labai daug trims šių metų mėnesiams pažadėtų dozių.

Strategiją parėmė valstybės narės ir įgyvendino Europos Komisija.

Didelės dalies nepristatytų dozių blokas negavo dėl to, kad anglų ir švedų kompanija „AstraZeneca“ neįvykdė tiekimo Europos Sąjungai grafiko.

Kai kurios valstybės narės, tarp jų Vengrija, Čekija ir Slovakija, norėdamos panaikinti trūkumą vis labiau atsigręžia į Europos vaistų agentūros (EVA) nepatvirtintas vakcinas, ypač Rusijos „Sputnik V“ ir kiniškus skiepus.

EVA jau pradėjo „Sputnik V“ „tęstinę peržiūrą“, o italų ir šveicarų farmacijos kompanija „Adienne“ sutiko ją gaminti Italijoje.

Tačiau Europos Komisija užsiminė nenorinti įtraukti „Sputnik V“ į savo vakcinų portfelį, pagal kurį šiais ir kitais metais turi būti pristatyta 2,6 mlrd. dozių.

ES pareigūnų nuomone, Rusija ir Kinija bando pelnyti politinių taškų ir plėsti savo įtaką skubėdamos tiekti savo vakcinas jų dar kruopščiai nepatikrinus priežiūros institucijoms.

Ch. Michelis sakė, kad ES, priešingai, „aktyviai propagavo savo vertybes“ anksti investuodama į vakcinų nuo COVID-19 kūrimą ir buvo pagrindinis skiepų tiekimo neturtingesnėms šalims projekto COVAX variklis.

„Be Europos būtų buvę neįmanoma mažiau nei per metus sukurti ir pagaminti kelių tipų vakcinas“, – pažymėjo jis.

Ch. Michelis taip pat sakė, kad nors ES turi mechanizmą vakcinų dozių eksportui iš bloko stebėti ir, prireikus, blokuoti, jį „sukrečia kaltinimai Europos Sąjungai „vakcinų nacionalizmu“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)