Mokyklos ir beveik visos mažmeninės prekybos vietos pirmadienį buvo uždarytos, nors šalis užima antrąją vietą Europos Sąjungoje pagal skiepus vienam gyventojui (po mažytės Maltos). Vengrija, paskyrusi daugiau nei 1 milijoną vakcinos dozių, šiuo metu yra paskiepijusi 13,2 žmonių iš 100, palyginus su bloko vidurkiu – 9,1.

Tokius rezultatus paskatino šimtai tūkstančių kiniškų ir rusiškų vakcinų dozių, dėl kurių kai kurios valstybės narės Vengriją sukritikavo už ES vienybės pamynimą.

Tuo tarpu praėjusį savaitgalį vengrai susidūrė su didžiausiu kasdienių infekcijų šuoliu per visą jau metus trunkančią pandemiją.

Pranešama, kad ligoninės nebepajėgia susidoroti su koronaviruso pacientų antplūdžiu. Panašu, kad ši banga tapo staigmena vyriausybei, kuri neseniai diskutavo apie ankstesnių apribojimų sušvelninimą.

Remiantis Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, Vengrijoje užfiksuotas trečias pagal dydį mirštamumo nuo „Covid-19“ rodiklis pasaulyje (po Meksikos ir Peru).

Šalis atsidūrė ketvirtoje vietoje pagal mirčių skaičių vienam gyventojui (po Čekijos, Jungtinės Karalystės ir Italijos).

Nors Vengrija neatskleidžia konkrečių intensyvios terapijos skyrių duomenų, vyriausybė pranešė, kad ventiliatorių prireikė rekordiniam pacientų skaičiui – 806 žmonėms, t. y. dvigubai daugiau nei prieš dvi savaites.

Šalis planuoja patrigubinti turimų intensyvios terapijos lovų skaičių, pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė vyriausioji medicinos pareigūnė Cecilia Muller.

Sunkėjantis protrūkis atveria duris opozicijai, kuri planuoja susivienyti prieš kitų metų rinkimus – pirmą kartą po to, kai 2010 m. V. Orbanas atėjo į valdžią.

Valdančiajai partijai iki šiol patyrus tris triuškinančias pergales, dauguma šių metų apklausų rodo, kad ji nuosekliai velkasi opozicijai iš paskos.

Vengrijoje antradienį pasiekti dėl koronaviruso šalies ligoninėse gydomų žmonių ir nuo infekcijos per parą mirusių pacientų antirekordai, praneša agentūra AP.

Vengrijoje per pastarąsias 24 val. hospitalizuota beveik 350 infekuotų pacientų, bendrą ligoninėse gydomų žmonių skaičių padidinusių iki 8 270.

Taip iršytas ankstesnis, gruodžio 8 d. užfiksuotas 8 045 hospitalizacijų antirekordas. Šalies ligoninėse taip pat esama rekordiškai daug prie plaučių ventiliatorių prijungtų COVID-19 pacientų – 833. Sveikatos ekspertai įspėja, kad šis skaičius per kelias dienas gali viršyti 1 000, o tai didžiausias galimų priimti sunkios būklės pacientų skaičius.

Antradienį šalyje taip pat pasiektas dar vienas antirekordas, per parą užfiksavus 158 su COVID-19 susijusias mirtis, bendrą aukų skaičių padidinusias iki daugiau kaip 16 tūkst. Tai didžiausias paros mirčių prieaugis nuo Kalėdų.

Vengrijoje pirmadienį įsigaliojo daug naujų apribojimų, apimančių nurodymą daugumai parduotuvių dviem savaitėms užverti duris. Iki balandžio 7 d. taip pat uždaryti darželiai ir pradinės mokyklos.