Raginimas pasirodė Bendrą išsamių veiksmų planą (JCPOA) 2015 metais pasirašiusioms šalims bandant jį gelbėti.

Susitarimas numatė sankcijų Iranui sušvelninimą mainais į jo branduolinės programos apribojimus ir garantijas, kad jis nesieks atominės bombos. JCPOA pakibo ant plauko buvusiam JAV prezidentui Donaldui Trumpui 2018 metais vienašališkai iš jo pasitraukus ir sugrąžinus skaudžias sankcijas Teheranui.

„Kad išspręstume šią skubią užduotį, mūsų nuomone, visiškai įmanoma parengti... sinchroniškus žingsnius, kurių etapais imtųsi ir iraniečiai, ir Jungtinės Valstijos“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Jei svarstysime, kuri šalis turėtų pirma vėl pradėti laikytis [susitarimo], šis derėjimasis gali tęstis amžinai“, – lankydamasis Abu Dabyje žurnalistams sakė jis.

Po Joe Bideno pergalės lapkritį įvykusiuose JAV prezidento rinkimuose Vašingtonas, Teheranas ir susitarimo dalyvės Europoje – Prancūzija, Vokietija ir Britanija – bando jį gelbėti.

J. Bidenas užsiminė, kad yra pasirengęs atgaivinti JCPOA, bet reikalauja, kad Iranas iš pradžių vėl imtų laikytis visus savo įsipareigojimų, kurių daugumą sustabdė reaguodamas į JAV sankcijas.

Teheranas savo ruožtu reikalauja, kad Vašingtonas žengtų pirmą žingsnį ir atšauktų sankcijas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)