Filme „Auksinis dugnas“ įvardijama 18 nekilnojamojo turto objektų, kuriais, kaip tikina filmo autoriai, naudojasi A. Lukašenka ir jo artimiausios aplinkos žmonės.

Tarp minėtųjų objektų – Minske stovintys Nepriklausomybės rūmai, poilsio bazė „Krupenino“ Vitebsko srityje ir sodyba „Viskuli“, esanti Bresto srityje, skelbia currenttime.tv.

Pakeistu balsu kalbantis vyras, kurį autoriai vadina A. Lukašenkos administracijos darbuotoju, papasakojo, kad rezidencijoms išlaikyti skiriami milijonai dolerių.

Tiesa, 2013-aisiais atidarius Nepriklausomybės rūmus, A. Lukašenka sakė, kad jiems pastatyti „nebuvo panaudotas nė vienas rublis iš biudžeto“.

Nexta stopkadras

Kitas anoniminis šaltinis atskleidė, kad Nepriklausomybės rūmuose yra pirtis, sauna, baseinas, žiemos sodas, oranžerija, vyno rūsys ir sraigtasparnių aikštelė. Visas rūmų plotas gali sudaryti daugiau nei 50 tūkst. kvadratinių metrų.

Būtent į šiuos rūmus 2020 m. vasarą įvykusių protestų metu sraigtasparniu atskrido A. Lukašenka, rankose laikydamas automatą.

„Nexta“ taip pat teigia, kad Baltarusijos prezidentas turi prabangių automobilių kolekciją, kurios vertė siekia 4 mln. eurų.

Kanalas pateikė keletą pavyzdžių: du „Audi“ markės automobiliai, kainuojantys 100 tūkst. eurų, „Maybach“ už 1,5 mln. eurų, „Rolls-Royce“ už 170 tūkst. eurų, „Mercedes“ už 160 tūkst. eurų ir „Tesla“ už 100 tūkst. eurų. (2019 m. A. Lukašenka pareiškė, kad elektromobilį „Tesla“ jam padovanojo juos gaminančios bendrovės generalinis direktorius Elonas Muskas, tačiau amerikietis šios informacijos nepatvirtino).

Nexta stopkadras

Automobilių parko techninė priežiūra atsieina šimtus tūkstančių dolerių, sakoma filme.

Jeigu tikėtume „Nexta“, A. Lukašenka taip pat turi klasikinių automobilių kolekciją, kurios vertė siekia milijonus dolerių.

Vasario mėnesį radiosvoboda.org taip pat publikavo straipsnį apie A. Lukašenkos turtus.

Tekste buvo rašoma, kad A. Lukašenka naudojasi septyniomis didelėmis rezidencijomis, turi automobilių parką su elitiniais automobiliais, netgi – išskirtinio modelio „Maybach“ automobilį.

Jo nuolatinė užmiesčio rezidencija „Ozernyj“ prie Minsko – 88 ha ploto, joje yra parkas, ežeras, miškas. 18 a. šios žemės priklausė grafui Tiškevičiui, vėliau stovėjo sovietų maršalo trijų aukštų vila. Dabar suremontuotoje viloje, kurioje įrengta ir sporto aikštelė, įsikūręs A. Lukašenka.

Antra rezidencija – „Zaslavl“, ant Zaslavskoje vandens telkinio kranto, jos plotas – beveik 40 ha. Rezidencijoje stovi kelios vilos, teniso kortai, yra sodas, baseinas. Oficialiai abi rezidencijos priklauso diplomatinį korpusą aptarnaujančiai valdybai „Dipservis“.

Nexta stopkadras

Savo gimtajame kaime A. Lukašenka turi rezidenciją „Aliaksandrija-2“. Tiesa, oficialiai kompleksas priklauso įmonei „Belnaftogaz“. Rezidencijos teritorijoje stovi keli pagrindiniai pastatai, svečių namai, kotedžas, įrengta ir sporto aikštelė.

Dar viena A. Lukašenkos užmiesčio rezidencija – Berezinsko biosferos draustinyje, ant ežero Plavnaja kranto.

Jis taip pat apsistoja komplekse Pripetėje, kur yra kelios dešimtys statinių, sraigtasparnių nusileidimo aikštelė, sporto kompleksas ir svečių namai. Visa tai oficialiai vadinasi „Delegacijų aptarnavimo kompleksas Pripetės nacionaliniame parke“. Būtent čia jis 2017 m. priėmė Petro Porošenką.

Nexta stopkadras

Yra ir rezidencija prie Breslaujos ežerų, draustinyje „Interleik“, vadinamajame medžioklės dvare Viskuli Belovežo girios teritorijoje ir dar trys – Minske.

Žurnalistų duomenimis, A. Lukašenka turi elitinį automobilių parką. Važiuojantį ekskliuzyviu „Maybach 62“ modelio automobiliu, kuris gali kainuoti nuo 367 tūkst. iki pusės milijono eurų, jį pirmą kartą pastebėjo 2012 m. Tada jis pareiškė, kad automobilį jam padovanojo.

Jis turi ir „Mercedes Pullman W221“ – juo 2011 m. vyko į inauguraciją. Tai – S klasės, penktos kartos „Mercedes“ automobilis, kainuojantis kelis šimtus tūkstančių eurų.

„Rolls-Royce Phantom Coupe“ A. Lukašenkos automobilių parke pastebėtas 2016 m. Mašina kainuoja nuo 170 tūkst. eurų. 2017 m. A. Lukašenka išbandė „Tesla“ automobilį – tada tai buvo vienas iš naujausių, didžiausio galingumo modelių, kainavusių 100 tūkst. eurų. Šie modeliai – patys brangiausi A. Lukašenkos automobilių parke.

Nexta stopkadras

A. Lukašenka galima pamatyti važiuojantį ir „Gelandewagen“, „Audi A8 II“, „Audi A8 III“ ir „premium“ klasės „Mercedes“ automobiliais. Tokie automobiliai kainuoja po keliasdešimt tūkst. eurų.

Ekskliuzyvų „Boeing 767-32K (ER)“ Baltarusijos lyderiui nupirko 2012 m. 2013 m. spaudos konferencijoje A. Lukašenka įvardino jo kainą – apie 100 mln. dolerių. Anksčiau A. Lukašenka turėjo „Boeing 737-8EV“, kurio kaina irgi buvo apie 100 mln. dolerių.

2020 m. pasirodė informacija, kad oro uoste yra verslo klasės reaktyvinis lėktuvas „Gulfstream G550“, nudažytas Baltarusijos valstybinės vėliavos spalvomis, su borto numeriu, rodančiu, kad juo gali skraidyti A. Lukašenka. Toks lėktuvas kainuoja apie 60 mln. dolerių. Tiesa, A. Lukašenkos spaudos tarnyba šiuos duomenis neigė.

Nexta stopkadras

Žurnalistai atkreipė dėmesį ir į A. Lukašenkos laikrodį – „Patek Philippe Calatrava 5120j“ ant jo riešo nufotografavo 2009 m. rugsėjį vykusio lietuvių ir baltarusių forumo metu. Laikrodžio korpusas – iš 18 karatų geltonojo aukso, o apyrankė – iš aligatoriaus odos. Toks laikrodis kainuoja apie 20 tūkst. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (520)