Mun Chol Myongas, pastarąjį dešimtmetį su savo šeima gyvenęs šioje Pietryčių Azijos šalyje, buvo sulaikytas 2019 metais, kai Jungtinės Valstijos kreipėsi dėl jo ekstradicijos.

Vyras neigia FTB kaltinimus, jog jis vadovavo nusikalstamai grupuotei, kuri pažeidinėjo sankcijas tiekdama draudžiamas prekes į Šiaurės Korėją ir plaudama pinigus per fiktyvias įmones.

Mun Chol Myongas pateikė apeliaciją dėl ekstradicijos, o jo teisininkai tikino, jog šiaurės korėjietis yra nekaltas ir kad jo ekstradicija yra politinės įtampos tarp Jungtinių Valstijų ir Šiaurės Korėjos padarinys.

Tačiau šalies aukščiausiasis teismas atmetė galutinę apeliaciją, teigdamas, kad tam yra pagrindo pagal JAV ir Malaizijos ekstradicijos susitarimą.

Prokuroras Mohamadas Dusuki Mokhtaras teismui teigė, kad vyriausybė privalo padėti vykdyti ekstradiciją.

„Ekstradicija yra dviejų šalių bendradarbiavimo klausimas – tai nėra klausimas dėl teisingo teismo proceso. Šis procesas vyks Jungtinėse Valstijose, ne Malaizijoje.“

Į 6-ą dešimtį įžengęs Mun Chol Myongas išgirsti verdikto į teismą neatvyko, tačiau ten buvo jo žmona ir dukra.

Mun Chol Myongo advokatas Gooi Soon Sengas sakė, kad šeima yra nusivylusi sprendimu ir kad pareigūnai parinks ekstradicijos datą.

Vyras yra kaltinamas dėl keturių pinigų plovimo atvejų ir dviejų susimokymo plauti pinigus atvejų. Pasak jo advokatų, šie kaltinimai yra susiję su jo darbu kaimyniniame Singapūre.

Nėra aišku, kokių prekių tiekimu jis yra kaltinimas, tačiau yra buvę bylų, kuomet Singapūre įsikūrusios bendrovės į Šiaurės Korėją siųsdavo prabangos prekes, pavyzdžiui, laikrodžius ar alkoholinius gėrimus.

Kai kurias prabangos prekes tiekti Šiaurės Korėjai draudžiama pagal JT ir kitų šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, sankcijas Pchenjanui, paskelbtas dėl šios šalies ginklavimosi programų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)