Agentūra paskelbė ilgai lauktas rekomendacijas pilnai paskiepytiems asmenims dėl to, ką jie gali saugiai daryti, paskiepijimo mastui spartėjant, bet sveikatos ekspertams perspėjant, kad išlieka rizika užsikrėsti virusu, ypač naujomis atmainomis.

Per daug nedetalizuodama, CDC rekomendavo, kad pilnai paskiepyti asmenys gali nevaržomi susitikinėti privačiose erdvėse su kitais pilnai pasiskiepijusiais žmonėmis, tačiau paliko keletą ribojimų, įskaitant patarimus vengti kelionių ir dėvėti veido kaukes viešoje aplinkoje.

Praėjus dviem savaitėms po to, kai žmogus yra paskiepijamas paskutine dviejų dozių „Moderna“ ir „Pfizer“ vakcinos doze arba viena „Johnson & Johnson“ doze, jis laikomas įgijęs pilną imunitetą ir gali susitikti uždarose patalpose su kitais pilnai pasiskiepijusiais asmenimis be veido kaukių ar nesilaikydamas fizinio atstumo, teigė CDC.

Tokie susibūrimai priskiriami „žemos rizikų“ kategorijai, pranešė CDC.

Pasiskiepiję žmonės gali taip pat susitikti su vieno namų ūkio nepasiskiepijusias asmenimis, turinčiais nedidelę riziką užsikrėsti, nedėvėdami veido kaukių ar nesilaikydami atstumo, – pavyzdžiui, paskiepyti seneliai gali susitikti su savo nepasiskiepijusiu suaugusiu vaiku ir to vaiko vaikais, su sąlyga, jeigu šie sveiki ir nepriklauso didelės rizikos kategorijai.

Tačiau agentūra paskaičiavo, kad kol kas pilnai pasiskiepijusieji sudaro tik 10 proc. gyventojų, ir todėl rekomenduoja tiems, kurie pasiskiepijo, toliau laikytis priemonių viruso plitimui riboti, juolab atsirandant labiau užkrečiamoms atmainoms.

„Mūsų nuomone, šios naujos rekomendacijos yra svarbus pirmas žingsnis stengiantis atnaujinti kasdienę mūsų visuomenės veiklą, – per pirmadienį vykusią spaudos konferenciją kalbėjo CDC direktorė Rochelle Walensky.

Rochelle Walensky

Viešose vietose

Pilnai pasiskiepiję asmenys turėtų dėvėti veido kaukes ir laikytis fizinio atstumo viešose vietose, jeigu jie susitinka su nepaskiepytais asmenimis iš daugiau nei vieno namų ūkio arba kai aplinkui yra nepaskiepytų žmonių, priklausančių didelės rizikos kategorijai, pavyzdžiui, vyresnio amžiaus asmenų, teigė CDC.

Daugumai pilnai paskiepytų asmenų nereikia izoliuotis ir atlikti testo dėl COVID-19 po kontakto su užsikrėtusiuoju, teigė SDC. Yra keletas išimčių, pavyzdžiui, taikomų slaugos įstaigų gyventojams.

Visi asmenys, neatsižvelgiant į vakcinacijas, turėtų vengti didelių ar vidutinio dydžio susibūrimų, pabrėžė CDC. Jeigu vis dėlto jie nusprendžia juose lankytis, pasiskiepiję asmenys turėtų dėvėti kaukę, nes jie vis tiek gali perduoti virusą tiems, kurie nebuvo paskiepyti, teigė CDC.

Į CDC rekomendacijas neįtraukta jokių pakeitimų dėl patarimų, susijusių su kelionėmis. CDC toliau ragina žmones atidėti keliones.

„Kas kartą, kai padaugėja kelionių, padaugėja ir užsikrėtimų šioje šalyje, – teigė R. Walensky. – Žinome, kad nemaža dalis mūsų šalyje fiksuotų viruso atmainų įvežta iš užsienio, ir žinome, kad kelionių koridorius yra vieta, kur žmonės turi daug kontaktų.“

Kelionių rekomendacijos

CDC tikisi, kad iki kito karto, kai bus skelbiama atnaujinta informacija, ji turės daugiau mokslinių rekomendacijų, paaiškinančių pasiskiepijusiems asmenims, ką jiems galima daryti, „galbūt kelionių rekomendacija bus viena iš jų“, sakė R. Walensky.

Šalyje mažėja CVID-19 užsikrėtimų ir mirčių, daugiau nei devyni milijonai žmonių jau pilnai paskiepyti. Praėjusią savaitę amerikiečiams buvo suleista vidutiniškai 2,16 mln. vakcinų dozių per dieną. Anot Baltųjų rūmų, visi suaugusieji amerikiečiai galės pasiskiepyti nuo COVID-19 iki gegužės pabaigos.

Praėjusią savaitę R. Walensky perspėjo apie ketvirtą COVID-19 infekcijų bangą, jeigu žmonės neišliks budrūs. JAV prezidentas Joe Bidenas šį jos teiginį atkartojo ragindamas visus amerikiečius ir toliau reguliariai plauti rankas, laikytis fizinio atstumo ir dėvėti veido kaukes. „Dabar ne metas prarasti budrumą“, – sakė Joe Bidenas.