Teisėjas Edsonas Fachinas (Edsonas Fašinas) panaikino abu apkaltinamuosius nuosprendžius 2003–2010 metais šaliai vadovavusiam populiariam, bet pašlijusios reputacijos L. I. Lulai da Silvai, susijusius su tyrimu dėl didžiulio masto korupcijos schemos, kurios epicentre atsidūrė Brazilijos valstybinė naftos įmonė „Petrobras“.

E. Fachinas nusprendė, kad eksprezidentą nuteisęs pietrytinio Kuritibos miesto teismas neturėjo jurisdikcijos, ir perdavė keturias susijusias bylas, iškeltas L. I. Lulai da Silvai, federaliniam teismui sostinėje Brazilijoje. Dviejose iš šių bylų nutartis dar nepaskelbta.

75 metų L. I. Lula da Silva atgavo teisę vėl kandidatuoti, nebent būtų vėl priimti apkaltinamieji nuosprendžiai.

Generalinė prokuratūra pranešė skųsianti sprendimą panaikinti apkaltinamuosius nuosprendžius.

„Tokiu būdu buvo pripažinta, kad buvome teisūs šiame ilgame teisiniame mūšyje“, – išplatintame pareiškime nurodė eksprezidento advokatai.

Anot advokatų, E. Fachino sprendimas rodo, jog teisėjas sutiko su jų argumentais dėl „eksprezidento L. I. Lulos da Silvos nekaltumo, jam iškeltų bylų ir prieš jį pasitelktų teisinių veiksmų nepagrįstumo“.

Šios bylos susijusios su 2014 metais pradėtu didžiulio masto antikorupciniu tyrimu, pramintu „Plovykla“ (Lava Jato). Šis tyrimas nuvertė dešimtis įtakingų politikų ir įmonių vadovų, įkalintų už sistemingą lėšų grobstymą iš valstybinės naftos įmonės „Petrobras“, pasitelkiant išpūstus statybų kontraktus.

Daugiau kaip pusantrų metų kalėjime praleidęs L. I. Lula da Silva, kuris 2019-aisiais buvo paleistas į laisvę, kol bus išnagrinėtas jo apeliacinis skundas, yra įtakingiausia šio skandalo nuversta figūra.

Anot prokurorų, šioje korupcijos schemoje dalyvavęs L. I. Lula da Silva ėmė kyšius, į jo fondą buvo pervedamos neteisėtos lėšos, taip pat buvo nemokamai renovuoti jo prabangūs trijų aukštų apartamentai pajūryje.

Apkaltinamieji nuosprendžiai ir skirti 26 metai nelaisvės smarkiai pakenkė eksprezidento reputacijai.

Visgi sekmadienį paskelbti „Ipec“ sociologinio tyrimo rezultatai rodo, kad 2022 metų spalį vyksiančiuose rinkimuose už L. I. Lulą da Silvą potencialiai balsuotų daugiau rinkėjų nei už dabartinį valstybės vadovą Jairo Bolsonaro.

L. I. Lula da Silva kategoriškai neigia savo kaltę ir tvirtina, kad visos jam iškeltos bylos buvo sufabrikuotos siekiant pašalinti jį iš 2018 metų prezidento rinkimų kovos.

Tuos rinkimus galiausiai laimėjo kraštutinių dešiniųjų pažiūrų J. Bolsonaro, kuriam iškovoti pergalę padėjo smarkiai išaugęs visuomenės nusistatymas prieš L. I. Lulos da Silvos Darbininkų partiją (PT).

Pirmadienį paskelbta nutartis toli gražu nereiškia, kad L. I. Lula da Silva reabilituotas. Eksprezidentui yra iškeltos dar kelios bylos dėl korupcijos ir prekybos poveikiu, nesusijusios su „Plovyklos“ tyrimu.

Buvusio valstybės vadovo spaudos biuras nurodė, kad jis teismo nutarties kol kas nekomentuos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)