Libija nugrimzdo į chaosą po NATO remto 2011-ųjų sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi. Dėl šios naftos turtingos Šiaurės Afrikos valstybės kontrolės varžosi dvi konkuruojančios politinės stovyklos.

Per Jungtinių Tautų prižiūrimą procesą siekiama suvienyti šalį po pernai spalį sudaryto paliaubų susitarimo tarp konkuruojančių administracijų, kurias palaiko skirtingos užsienio galios. Viena šių administracijų veikia šalies rytuose, kita – vakaruose.

Pirmadienį M. Kadhafi gimtajame Sirto mieste prie Viduržemio jūros, esančiame pusiaukelėje tarp Tripolio, kur įsikūrusi JT pripažįstama vyriausybė, ir rytinės šalies dalies, kurią kontroliuoja konkuruojanti administracija, į posėdį renkasi 188 narius turintys Atstovų Rūmai.

Vasarį per JT prižiūrimą procesą, kurio tikslas – parengti šalį gruodžio 24 dieną numatytiems rinkimams, įvairiems Libijos visuomenės sluoksniams atstovavę delegatai laikinuoju ministru pirmininku išrinko Abdul Hamidą Dbeibah.

Jo vadovaujamai laikinajai vyriausybei teks spręsti virtinę sudėtingų iššūkių, pradedant gilia ekonomikos krize bei augančiu nedarbu ir baigiant didžiule infliacija bei stringančiu būtiniausių viešųjų paslaugų teikimu.

Milijardierius verslininkas A. H. Dbeibah praėjusią savaitę pristatė parlamentui savo 33 narių kabineto sudėtį. Viešai jokios pavardės nebuvo įvardytos.

Jei šis kabinetas bus patvirtintas, jis pakeis Tripolyje įsikūrusią Nacionalinės santarvės vyriausybę (NSV), vadovaujamą Fayezo al Sarrajo, ir rytuose veikiančią administraciją, remiamą karinio lyderio Khalifos Haftaro.

Naujai vienybės administracijai vadovaus laikinas trijų narių prezidiumas, išrinktas praėjusį mėnesį kartu su A. H. Dbeibah.

Jeigu deputatai pirmadienį nepatvirtins vyriausybės, turės būti rengiamas naujas balsavimas. A. H. Dbeibah turi iki kovo 19 dienos užsitikrinti jo kabineto patvirtinimą.

Prieš balsavimą paskelbtame kreipimesi, kurį transliavo televizija, A. H. Dbeibah paragino įstatymų leidėjus nepraleisti progos ir patvirtinti jo kabinetą.

„Raginu visus deputatus nepraleisti galimybės šios dienos susitikimu suvienyti parlamentą,.. kad būtų sudarytos galimybės šiai vyriausybei nedelsiant imtis įgyvendinti jos laukiančius uždavinius“, – sakė paskirtasis premjeras.

Įtempta atmosfera

Tačiau prieš pirmadienio balsavimą iškilo kliūčių, įskaitant kaltinimus dėl balsų pirkimo per procesą, kurio metu buvo išrinktas A. H. Dbeibah.

JT ekspertų parengtoje konfidencialioje ataskaitoje tvirtinama, kad mažiausiai trims delegatams lapkritį buvo pasiūlyti šimtų tūkstančių dolerių kyšiai.

„Dar prieš balsavimą dėl pasitikėjimo atsirado kliūčių ir sunkumų“, – sakė tarptautinių santykių profesorius Khaledas el Montasseras.

Esama „įtarimų“, susijusių su laikinuoju premjeru, pridūrė jis.

Libijos politikos ekspertas Mahmudas Khalfallah sakė, kad A. H. Dbeibah „politiniai varžovai pradėjo prieš jį nuožmią šmeižto kampaniją“.

„Jiems pavyko sukurti įtemptą atmosferą“, – kalbėjo jis.

Tuo metu libiai socialiniuose tinkluose piktinosi siūlomos vyriausybės narių skaičiumi.

Daugelis jų kritikavo A. H. Dbeibah sprendimą suformuoti kabinetą su 33 ministrais ir dviem vicepremjerais. Anot jų, tik iki gruodžio dirbsianti vyriausybė neturėtų būti tokia didelė.

F. al Sarrajo vyriausybėje yra 26 ministrų portfeliai.

A. H. Dbeibah gynė savo poziciją, tvirtindamas, kad nori „subalansuotos“ vyriausybės, kuri „iš tiesų atstovautų visiems Libijos žmonėms“ ir didiesiems regionams. Anot jo, siekiant šio tikslo, septyni svarbūs portfeliai bus skirti veikėjams iš trijų svarbiausių provincijų šalies rytuose, vakaruose ir pietuose.

Užsienio reikalų ministro portfelis turėtų atitekti veikėjui iš rytinės šalies dalies, ekonomikos, prekybos ir teisingumo – iš vakarų, o gynybos, vidaus reikalų ir finansų – iš pietų.

A. H. Dbeibah taip pat gynė jo išrinkimo laikinuoju premjeru proceso sąžiningumą ir pareikalavo viešai paskelbti ataskaitą apie galimą korupciją.

JT ekspertų parengta atskaita kovo viduryje bus oficialiai pristatyta JT Saugumo Tarybai.

Kai kurie įstatymų leidėjai prašė atidėti balsavimą dėl vyriausybės paskyrimo, kol bus paskelbta ataskaita.

Sirtas, kur susitinka parlamentas, yra kontroliuojamas karinio lyderio Kh. Haftaro pajėgų, kuriose esama kovotojų ir samdinių iš užsienio.

JT duomenimis, gruodžio pradžioje, praėjus dviem mėnesiams po paliaubų susitarimo pasirašymo, Libijoje tebebuvo apie 20 tūkst. samdinių ir užsienio kovotojų.

Pagal paliaubų susitarimą, užsienio pajėgos ir samdiniai turėjo per tris mėnesius pasitraukti iš Libijos. Šis terminas baigėsi sausio 23 dieną, tačiau kol kas apie kokį nors pajėgų atsitraukimą nepranešta.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)