Aktyvistų trijulė – Panusaya Sithijirawattanakul, Panupongas Jadnokas ir Jatupatas Boonpattararaksa – kaltinami pažeidę šmeižtą prieš karališkosios šeimos narius draudžiančius įstatymus per rugsėjį Bankoko centre surengtą mitingą, pažymėjo generalinio prokuroro atstovas Prayutas Pecharakunas.

Jiems ir dar 15 prodemokratinio judėjimo protestuotojų taip pat pareikšti kaltinimai dėl kurstymo maištauti, pridūrė atstovas.

Minėtiems trims aktyvistams pareikšta ir kitų kaltinimų, susijusių su karališkosios šeimos narių įžeidimu.

Protestų įkarščiu dešimtys tūkstančių žmonių buvo užplūdę Bankoko gatves, reikalaudami ministro pirmininko Prayuto Chan-O-Chos vyriausybės atsistatydinimo ir naujos konstitucijos.

Judėjimas taip pat sulaužė daugelį metų paisytus tabu, ragindamas pertvarkyti monarchiją šalyje, kurioje karališkoji šeima laikoma neliečiama ir yra garbinama ne vieną dešimtmetį.

Tailando monarchija yra apsaugota griežtų įstatymų, draudžiančių įžeisti karališkosios šeimos narių orumą. Atitinkama nuostata, išdėstytą 112-ajame baudžiamojo kodekso straipsnyje, numato iki 15 metų laisvės atėmimo bausmę pagal kiekvieną kaltinamojo akto punktą, jei asmuo pripažįstamas kaltu dėl karališkosios šeimos narių įžeidimo.

Aktyvistai pirmadienio rytą surengė eiseną Bankoko baudžiamojo teismo link, o šalia žygiavo dešimtys jų šalininkų, nešusių kitų sulaikytų protesto judėjimo lyderių plakatus ir vėliavas.

Jatupatas Boonpattararaksa pirmadienio popietę socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė, kad jam, Panusayai Sithijirawattanakul ir Panupongui Jadnokui buvo pratęstas kardomasis kalinimas.

„Tęskime kovą“, – parašė jis.

Prie teismo komplekso buvo sutelkta riaušių policija. Dešimtys protestuotojų skandavo šūkius ir reikalavo paleisti minimus tris aktyvistus, bet vėliau išsisklaidė.

Anksčiau Panusaya Sithijirawattanakul, kuriai pareikšti aštuoni kaltinimai dėl kariškosios šeimos apšmeižimo, pareiškė mananti, jog prodemokratinis judėjimas neišblės, net jei dauguma jo lyderių atsidurs už grotų.

„Kad ir kiek žmonių būtų kalinami, kiti grumsis toliau – jiems mūsų nereikia“, – sakė jis žurnalistams.

„Visiškai nesu susirūpinusi, kad judėjimas gali nuslūgti“, – pridūrė aktyvistė.

Vasarį dar keturi protestų lyderiai buvo apkaltinti monarchijos įžeidimu; keli jų prašymai paleisti už užstatą buvo atmesti.

Tarp sulaikytųjų buvo Paritas Chiwarakas ir žmogaus teisių srityse besispecializuojantis teisininkas Anonas Numpa, daugelio laikomi svarbiausiais judėjimo veidais.

Paritui Chiwarakui už vaidmenį protestuose lig šiol pareikšti 17 kaltinimų dėl karališkosios šeimos įžeidimo, o Anonui Numpai – 11 tokių kaltinimų.

Keturių protestų lyderių sulaikymas praėjusį mėnesį išprovokavo Bankoke tolesnes demonstracijas, įskaitant mitingą, per kurį policiją panaudojo prieš protestuotojus gumines kulkas, ašarines dujas ir vandens patrankas.

Tailande dėl monarchijos orumo įžeidimo teisiami mažiausiai 57 asmenims, įskaitant tris nepilnamečius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)