Stengdamasis suvaldyti gilią politinę krizę prezidentas Alassane'as Ouattara (Alasanas Vatara) pasiūlė susitaikyti su buvusiu varžovu Laurent'u Gbagbo (Loranu Gbagbu), kurio partija dabar atsisakė dešimtmetį taikyto rinkimų boikoto.

L. Gbagbo įkurtas Dramblio Kaulo Kranto liaudies frontas (FPI) yra pagrindinė jėga centro kairiųjų koalicijoje „Kartu už demokratiją ir solidarumą“(EDS).

Daugiau kaip 1,5tūkst. kandidatų varžosi dėl apytikriai 7 mln. rinkėjų balsų, siekdami būti išrinkti į 255 vietų Nacionalinį Susirinkimą.

Vienoje Abidžano mokykloje įsikūrusioje balsavimo apylinkėje 43 metų verslininkė Micheline Irielou (Mišlen Irjelu) sakė, kad šalies žmonėms būtini pokyčiai.

„Mes pavargę. Nedaug teturime maisto. Mano rajone nėra vandens, ir todėl atėjau balsuoti. Kad visa tai pasikeistų“, – kalbėjo ji.

Kitaip nei per kraujo liejimo aptemdytus prezidento rinkimus spalio 31 dieną, parlamento rinkimų kampanija buvo taiki ir entuziastinga.

Visi kandidatai žadėjo palaikyti taikius rinkimus ir pasirašė etikos kodeksą.

Didelio aktyvumo „perspektyva palanki taikiems rinkimams“, – sakė kandidatė Adama Bictogo (Adama Biktogo), besibalotiruojanti Agbovilio rinkimų apygardoje netoli Abidžano.

Per vėliausius parlamento rinkimus 2016 metų gruodį A. Ouattaros partija RHDP susivienijo su centro kairiąją Dramblio Kaulo Kranto demokratų partija (PDCI) ir iškovojo 167 vietų absoliučią daugumą.

Tačiau praeitais metais prasidėjus politinei krizei šis aljansas iširo.

PDCI priėmė beprecedentį sprendimą sudaryti bloką su centro kairiąja EDS.

Abi partijos skelbia sieksiančios neleisti A. Ouattarai ir jo partijai „konsoliduoti absoliučios valdžios“.

Dėl šios priežasties kai kurie apžvalgininkai prognozavo, kad šių metų rinkimai gali būti vieni atviriausių per daugelį metų, taip pat kėlė prielaidą, kad jėgų pusiausvyrą gali nulemti nepriklausomi veikėjai.

Spalio 31-ąją vykusius prezidento rinkimus aptemdė smurtas, pareikalavęs 87 žmonių gyvybių. Dar šimtai žmonių tąsyk buvo sužeisti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)