JAV specialusis pasiuntinys Afganistanui Zalmay Khalilzadas (Zalmajus Chalilzadas) šią savaitę dalyvavo derybose su Afganistano lyderiais Kabule, įskaitant Afganistano prezidentą Ashrafą Ghani (Ašrafą Ganį) ir Aukštosios nacionalinio susitaikymo tarybos, atsakingos už Kabulo taikos derybas su Talibanu, pirmininką Abdullah Abdullah (Abdulą Abdulą).

Talibano atstovas Katare Mohammadas Naeemas (Mohamadas Naimas) socialiniame tinkle „Twitter“ pažymėjo, kad Z. Khalilzadas penktadienį Dohoje susitiko su sukilėlių derybų grupe, įskaitant Talibano politinį lyderį ir vienas jo įkūrėjų mulą Abdul Ghani Baradarą (Abdul Ganį Baradarą).

„Abi pusės išreiškė savo įsipareigojimą laikytis Dohos susitarimo ir aptarė visišką jo įgyvendinimą. Taip pat buvo aptarta dabartinė Afganistano padėtis ir Afganistano vidaus derybų spartumas bei efektyvumas“, – parašė jis.

Baltiesiems rūmams paskelbus planus peržiūrėti pasitraukimo susitarimą, sudarytą pernai Dohoje tarpininkaujant Z. Khalilzadui ir Talibanui, pasklido įvairių prognozių dėl amerikiečių buvimo Afganistane.

Pagal šį susitarimą JAV ketina pasitraukti iš Afganistano gegužę, tačiau suaktyvėjus kovoms sunerimta, jog greitas pasitraukimas gali sukelti dar didesnį chaosą, nes taikos derybos tarp vyriausybės Kabule ir Talibano toliau stringa.

Susitarime numatyta, kad JAV išves visus karius iš Afganistano, o Talibanas pažadėjo neleisti teroristams vėl suteikti prieglobsčio šalyje. Išardyti talibų bendradarbiavimą su tarptautiniu terorizmu buvo pagrindinis JAV invazijos tikslas po 2001 metų rugsėjo 11 dienos išpuolių.

Z. Khalilzado vizitas yra pirmas kartas, kai jis viešai grįžo į Katarą sausį JAV prezidento postą užėmus Joe Bidenui (Džo Baidenui). Pastarasis paprašė diplomato toliau eiti savo pareigas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)