Vieno šaltinio teigimu, JK pareigūnai planuoja paraginti Cheminio ginklo uždraudimo organizaciją toliau spausti Rusiją pateikti atsakymų apie draudžiamų medžiagų naudojimą ir ateinančiomis savaitėmis parengs potencialių priemonių su svarbiausiomis sąjungininkėmis Europoje, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją.

Antradienį Joe Bideno administracija pranešė apie pirmąsias sankcijas Rusijai, nubausdama Kremlių už opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno apnuodijimą ir įkalinimą. Sankcijos yra panašios į įvestas Europos Sąjungos (ES) bei JK ir daugiausia orientuotos į vyresniuosius Rusijos teisėsaugos pareigūnus ir kitus prezidento Vladimiro Putino šalininkus.

Pasirodžius šiai informacijai, rublis susilpnėjo dolerio atžvilgiu ir nukrito iki mažiausios tos dienos vertės.

Anot šaltinių, JAV turėtų kruopščiai vadovautis 1991-ųjų įstatymo dėl cheminio ginklo uždraudimo nuostatomis ir įvesti daugiau sankcijų, nebent Rusija laikysis tam tikrų sąlygų, įskaitant patikinimą, kad daugiau nenaudos cheminio ginklo ir leis apžiūrėti tariamas cheminio ginklo kūrimo vietas.

Šios sankcijos yra naujausias didėjančios įtampos tarp Vašingtono ir Maskvos ženklas. Šalių tarpusavio santykiai gali dar labiau pablogėti, jeigu Rusija imsis atsakomųjų veiksmų arba jeigu JAV įves daugiau sankcijų.

Visi šaltiniai sutiko kalbėti tik jeigu bus užtikrintas jų anonimiškumas, nes tema jautri. Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos ir JK užsienio reikalų ministerijos atstovai spaudai ketvirtadienį situacijos nepakomentavo.

JK valdininkai diskutuoja su analogiškas pareigas einančiais amerikiečiais dėl naujų priemonių. Viena iš papildomų veiksmų priežasčių būtų tolesnis Rusijos trukdymas ištirti A. Navalno apnuodijimą, pareiškė šaltinis.

Ketvirtadienį JK užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas paragino Rusiją laikytis įsipareigojimų pagal tarptautinę teisę.

„Šie išpuoliai yra nepriimtini. Raginame Rusiją ištirti, laikytis įsipareigojimų pagal Cheminio ginklo konvenciją“, – tviteryje parašė jis.

Tą pačią dieną JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pasiuntė panašią žinutę.

JAV galėtų padidinti spaudimą Rusijai, įvedusi sankcijų oligarchams pagal Magnickio įstatymą, suteikiantį teisę prezidentui taikyti sankcijas asmenims už žmogaus teisių pažeidimus arba korupciją, teigė šaltiniai.

Du išsamiau su situacija susipažinę žmonės sakė, kad jeigu Rusija vėl rimtai pažeis tarptautinį cheminio ginklo gamybos ir naudojimo draudimą, prezidentas J. Bidenas svarstys įvesti sankcijų, susijusių su valstybės skola, jeigu tai bus galima padaryti bendradarbiaujant su Europa.

2018-aisiais JAV finansų departamentas, kurio sekretoriumi tada buvo Stevenas Mnuchinas, perspėjo apie pasaulinėje finansų rinkoje kilsiantį sąmyšį, jeigu bus įvesta sankcijų Rusijos vyriausybės obligacijų rinkai.

Finansų departamento teigimu, toks sprendimas gali destabilizuoti rinkas, nes Rusijos obligacijų rinka yra itin glaudžiai susijusi su visuotiniais indeksais.

Visgi kiti sako, kad dabar Rusija vietoje doleriais denominuotos obligacijų emisijos rinksis denominuotą eurais, todėl neigiamas poveikis gali būti mažesnis, nei manyta anksčiau. Tokios nuomonės laikosi ir Baracko Obamos valdymo laikotarpiu Finansų departamente dirbęs Daleepas Singhas, dabar einantis pavaduotojo pareigas J. Bideno Nacionalinio saugumo taryboje.

2019 m. D. Singhas buvo liudytojas Kongreso posėdyje dėl Rusijos ir palaikė siūlymą riboti Rusijos vyriausybės obligacijų įsigijimą, siekiant apsaugoti JAV nacionalinio saugumo interesus. Tada jis sakė, kad, uždraudus pirkti Rusijos vyriausybės obligacijas, pasaulinei rinkai padaryta žala nebūtų tokia didelė, nes pasaulio investuotojai stengiasi turėti mažiau reikalų su šia šalimi nuo 2014 m., kai B. Obamos administracija pradėjo taikyti sankcijas Rusijai.