Ministrė pirmininkė Jacinda Ardern penktadienį sakė, kad sekmadienį bus atšauktas nurodymas Oklando gyventojams likti namuose. Šių suvaržymų buvo imtasi prieš savaitę reaguojant į mįslingą COVID-19 atvejį, kuriuo nepaaiškino kontaktų atsekimas.

Vėliau paaiškėjo, kad užsikrėtusio asmens šeimos nariai nepaisė reikalavimų dėl izoliacijos ir bendravo su draugais, kuriems vėliau buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija.

Išaiškinus užsikrėtimo šaltinį, buvo inicijuoti karantino protokolai. J. Ardern nurodė, kad židinys buvo suvaldytas nustačius 15 su juo siejamų atvejų, ir oklandiečiai jau galės išeiti iš namų.

„Šis planas atitinka mūsų atsargią eliminavimo strategiją“, – sakė premjerė žurnalistams.

Naujoji Zelandija sulaukė tarptautinių pagyrimų už sėkmingą koronaviruso krizės valdymą. Šalyje, turinčioje 5 mln. gyventojų, užregistruoti tik 26 mirties nuo COVID-19 atvejai.

J. Ardern pripažino, kad oklandiečiai, kuriems per praėjusį mėnesį teko ištverti du uždarymus, jaučiai pavargę nuo suvaržymų. Tačiau premjerė paragino juos laikytis taisyklių, kuriomis siekiama pažaboti užkrato plitimą.

„Mūsų padėtis galbūt ne tokia bloga, kaip daugumos kitų pasaulio šalių, tačiau eliminavimo strategija visgi reikalauja didžiulių pastangų“, – kalbėjo ji.

„Visiškai natūralu jausti nuovargį, COVID-19 visiems yra nelengvas dalykas“, – sakė premjerė.

„Ačiū jums, kad dar kartą tai ištvėrėte. Esame tikri, kad sugrįšime į padėtį, kai vėl turėsime laisves, kuriomis taip džiaugiasi naujazelandiečiai“, – pridūrė J. Ardern.

Nors karantinas Oklande sekmadienį bus atšauktas, mieste toliau bus draudžiami didesni nei 100 asmenų susibūrimai ir liks galioti reikalavimas dėvėti apsaugines kaukes viešajame transporte.

Likusi šalies dalis pereis prie švelniausio pandemijos valdymo režimo.

Naujosios Zelandijos kriketo organizacija sveikino šį žingsnį, atversiantį kelią neribotam žiūrovui skaičiui tiesiogiai stebėti sekmadienį Velingtone vyksiančių penktųjų ir finalinių „Twenty20“ formato rungtynių tarp Naujosios Zelandijos ir Australijos nacionalinių rinktinių.

„Amerikos taurės“ („America‘s Cup“) organizatoriai pranešė, kad seniausios ir prestižiškiausios pasaulio buriavimo varžybos prasidės trečiadienį Oklande, nepaisant mieste galiojančių suvaržymų žiūrovų skaičiui.

Dvikova tarp buriavimo komandų „Team New Zealand“ ir italų „Luna Rossa“ turėjo įvykti šį savaitgalį, tačiau dėl karantino buvo atidėta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)