„Visi žinome, kad al Assado režimas ne kartą naudojo cheminius ginklus. Taigi, kodėl Sirijos vyriausybė nepatraukiama atsakomybėn?“ – Amerikos pasiuntinė Linda Thomas-Greenfield sakė per JT Saugumo Tarybos posėdį, vykusį vaizdo konferencijos formatu.

„Liūdna, bet atsakymas paprastas: al Assado režimas stengėsi išvengti atsakomybės, trukdydamas nepriklausomiems tyrimams ir žlugdydamas [Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW)] vaidmenį ir darbą“, – pridūrė ji.

„Ir režimo sąjungininkai, ypač Rusija, taip pat stengėsi blokuoti visas pastangas siekti atsakomybės“, – pabrėžė JAV diplomatė, pirmąkart dalyvavusi Saugumo Tarybos posėdyje nuo prezidento Joe Bideno administracijos sprendimo paskirti ją savo pasiuntine.

„Rusija gynė al Assado režimą, nepaisydama jo cheminių atakų; ji užsipuldavo OPCW profesionalų darbą ir žlugdydavo pastangas užtikrinti al Assado režimo atsakomybę už cheminius ginklus ir daugelį kitų žiaurumų“, – kalbėjo L. Thomas-Greenfield.

Tuo metu Maskvos pasiuntinys prie JT Vasilijus Nebenzia teisino Damaską: „Patarus Rusijai, Sirija geranoriškai pakluso OPCW ir atsikratė savo cheminių ginklų arsenalo.“

Vakarų šalys savo ruožtu argumentuoja, kad Damaskas veikiausiai perdavė sunaikinti ne visus savo turėtus cheminius ginklus.

V. Nebenzia taip pat pašiepė L. Thomas-Greenfield, kuri kovo mėnesį pirmininkauja Saugumo Tarybai, kad turėję būti „trumpas“ jos pasisakymas posėdžio pradžioje ilgokai užsitęsė.

„Visuomet stengiamės kalbėti trumpai, bet tai ne visada įmanoma“, – pareiškė jis.

Pasak Jungtinių Tautų, anksčiau ne kartą kaltinusių al Assado režimą vykdžius chemines atakas prieš savo piliečius, Damaskas jau daug metų nepateikia atsakymų į 19 klausimų apie savo objektus, kurie galėjo būti naudojami cheminiams ginklams laikyti arba gaminti.

OPCW tyrėjai kaltino B. al Assado režimą 2017 metais panaudojus per atakas zariną ir chloro dujas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)