Pasak valstybinės naujienų agentūros „Xinhua“, Nacionalinis Liaudies Kongresas svarstys sprendimo projektą dėl „Ypatingojo Administracinio Kinijos Regiono Honkongo rinkimų sistemos tobulinimo“.

Kinijos valstybinė žiniasklaida pastarosiomis savaitėmis skelbė redakcijų straipsnius, kuriuose teigiama, kad bus užpildytos „rinkimų spragos“ ir kad, anot pareigūnų, Honkongą turi valdyti tik „uolūs patriotai“ – valdančiosios Komunistų partijos šalininkai.

Miestas atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre per pernai vykusią parlamento sesiją, delegatams parėmus griežtą saugumo įstatymą, skirtą disidentams nutildyti pusiau autonominiame finansų centre, kurį 2019 metais kelis mėnesius krėtė audringi protestai.

Tikslūs potencialių pokyčių kontūrai dar nėra aiškūs, bet galėtų būti nutarta panaikinti dalį mandatų Honkongo municipalitetuose.

Visiškos demokratijos stoka yra nuolatinis politinio nestabilumo ir visuomenės nepasitenkinimo šaltinis šioje teritorijoje.

Miesto lyderį renką 1 200 narių komitetas, į kurį sąmoningai buvo įtraukta daug Pekino lojalistų.

70 vietų Honkongo įstatymų leidžiamoji asamblėja yra specialiai suformuota taip, kad vyriausybė turėtų daugumą, o tik pusė atstovų renkami visuotiniu balsavimu

Tačiau opozicijos kandidatai triuškinimai laimėjo rajonų tarybų rinkimus, vykusius 2019 metų pabaigoje, gyventojams nedviprasmiškai atmetus Pekino politiką.

Maždaug 3 tūkst. Kongreso narių susiburs erdviuose Pekine įsikūrusiuose Didžiuosius liaudies susirinkimų rūmuose. Per savaitę vyksiančius susitikimus bus liaupsinami partijos galia ir pasiekimai.

Tai taip pat taps svarbi proga partijai išdėstyti ateinančių metų prioritetus, ekonominius lūkesčius ir užsienio politiką.

Sesija prasidės praėjus mažiau nei savaitei po to, kai dėl įtariamos ardomosios veiklos buvo sulaikyti dešimtys aktyvistų. Areštai buvo įvykdyti Honkonge įvykus pirminiams rinkimams, kuriais buvo siekiama sutelkti vieningą opoziciją pagrindinėms politinėms partijoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)