Tai ketvirtadienį pranešė Belgijos laikraštis „Le Soir“.

„Šalies vyriausybė priėmė sprendimą leisti skiepyti „AstraZeneca“ vakcina vyresnius kaip 55 metų amžiaus asmenis. Šis sprendimas remiasi vyresnio amžiaus žmonių vakcinacijos Škotijoje ir Didžiojoje Britanijoje tyrimo rezultatais, patvirtinusiais vakcinos efektyvumą“, - pažymi leidinys.

Tad viršutinės amžiaus ribos šios vakcinos naudojimui Belgijoje nebėra, „AstraZeneca“ preparatu galima skiepyti visų amžiaus grupių atstovus.

Pasak „Le Soir“, kitas žingsnis keičiant vakcinacijos taisykles turėtų būti šalies vyriausybės sprendimas padidinti intervalą tarp pirmosios ir antrosios „Pfizer“ vakcinos dozių nuo 21 iki 35 dienų. Tai leistų „lanksčiau naudoti turimas vakcinos atsargas ir sumažinti dozių, laikomų pirmąja doze paskiepytų asmenų pakartotinei vakcinacijai, skaičių“.

Padidinus intervalą tarp pirmojo ir antrojo skiepo nuo 3 iki 5 savaičių Belgijos medikai būtų mažiau priklausomi nuo vakcinų tiekimo stabilumo ir galėtų rezervuoti mažiau dozių pakartotinėms injekcijoms, jeigu sutriktų naujų partijų pristatymas.

Laikraščio žiniomis, Belgijos vyriausybė dabar rengia teisines konsultacijas, taip pat ir su Europos vaistų agentūra (EMA), siekdama išsiaiškinti, ar šis sprendimas neturės įtakos juridinės atsakomybės tarp šalies vyriausybės ir kompanijų-gamintojų pasidalijimui, jei pasireikštų šalutinis vakcinos poveikis, kadangi penkių savaičių intervalas tarp pirmosios ir antrosios dozės neatitinka „Pfizer“ rekomendacijų.

Belgijoje vakcinacija prasidėjo praėjusių metų gruodžio 28 d. Iki šiol skiepijamos prioritetinės gyventojų grupės – gydytojai, specialiųjų tarnybų pareigūnai, senelių namų gyventojai ir personalas. Pasak žiniasklaidos, esant tokiai vakcinacijos spartai 70 proc. šalies gyventojų pavyks paskiepyti tik iki 2025 metų rugpjūčio.

Šiuo metu Belgijoje naudojamos „Pfizer“ ir „AstraZeneca“ vakcinos, tačiau piliečiai neturi teisės ne tik pasirinkti vieną iš jų, bet ir žinoti, kuris preparatas jiems buvo suleistas. Ši informacija prieinama tik jų gydytojui, kuris neturi teisės jos atskleisti. Toks požiūris supaprastina vakcinacijos procesą ir aiškinamas piliečių lygybės principo užtikrinimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)