Jurijus Vaskrasenskis, pernai rudenį dalyvavęs autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos susitikime su opozicijos lyderiais Baltarusijos KGB tardymo izoliatoriuje, pranešė, kad protestų judėjimo aktyvistai kuria naują partiją.

„Partijos organizacinis komitetas jau veikia, formuojama iniciatyvinė grupė. Mano žiniomis, kasdien po 2–3 žmones ateina pas juos į susirinkimą ir pareiškia norą vėl užsiimti legalia politine veikla. Ši partija pirmiausia remsis tais protestų judėjimo aktyvistais, kurie laiku sustojo“, – sakė J. Vaskrasenskis trečiadienį televizijos ONT eteryje.

J. Vaskrasenksis – verslininkas, vienas iš buvusio pretendento į į Baltarusijos prezidentus Viktaro Babarykos iniciatyvinės grupės kandidatavimui reikalingiems parašams rinkti narys. Jis buvo paleistas iš tardymo izoliatoriaus, kai pernai spalio 10 dieną A. Lukašenka KGB tardymo izoliatoriuje susitiko su sulaikytais opozicijos įkurtos Koordinacinės tarybos ir suvienytosios opozicijos štabo atstovais. Šiuo metu J. Vaskrasenskis įvardija save kaip organizacijos „Demokratinių jėgų apskritasis stalas“ įkūrėją.

Po prezidento rinkimų į Lietuvą pasitraukusi opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja anksčiau pareiškė, kad nedalyvaus „politinių apsišaukėlių iniciatyvose“ ir kitoms demokratinėms jėgoms taip pat nerekomenduoja to daryti.

Tuo metu partijos „Sąjunga“ („Sajuz“) organizacinio komiteto prezidiumo narys Hlebas Volkavas sakė, kad jis kartu su bendražygiais sieks įkurti politinę jėgą, kuri pasisakys už glaudesnę integraciją su Rusija ir atstovaus sąjunginei krypčiai.

„Tokios partijos poreikis jau seniai buvo juntamas visuomenėje. Jau turbūt 20 metų, kai Aliaksandras Ryhoravičius [Lukašenka] yra valdžioje, būtent jis atstovavo sąjunginei krypčiai. Šiandien, matote, taip nutiko, kad mes kažkaip susitelkėme, ir ši kryptis gali būti atstovaujama ir žemutiniu lygiu. Ne tik valdžia turi atstovauti sąjunginei krypčiai“, – kalbėjo jis trečiadienį ONT eteryje.

H. Volkavas patikslino, kad kalbėdamas apie sąjunginę kryptį, turi galvoje Baltarusijos ir Rusijos sąjungą.

Jis taip pat pareiškė, kad partijos, įkurtos Baltarusijoje praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje, jau išsisėmė.

2020 metų liepos 1 dienos duomenimis, Baltarusijoje užregistruota 15 politinių partijų ir 1 198 partinės organizacijos.

Baltarusijoje jau daugiau kaip pusmetį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Baltarusijos valdžia suėmė virtinę opozicijos lyderių, dalis buvo priversti išvykti iš šalies. Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių išlaisvinimo ir naujų rinkimų. Jėgos struktūroms nuožmiai slopinant protesto akcijas, jos iš gatvių persikėlė į kiemus ir vyksta įvairiuose Minsko rajonuose.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)