„Vakcinų komisija dabar rekomenduoja skiepyti „AstraZenecavakcina ir vyresnius kaip 65 metų žmones. Tai gera žinia vyresniems žmonėms, laukiantiems pasiskiepyti“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas.

Vokietija anksčiau sakė neturinti pakankamai duomenų, kad suteiktų leidimą vartoti šią vakcina vyresniems žmonėms, bet pakeitė poziciją, atsižvelgusi į naujausių tyrimų rezultatus.

„Naujausi duomenys taip pat rodo, kad ši vakcina yra dar veiksmingesnė, kai antroji dozė yra suleidžiama praėjus 12 savaičių po pirmosios“, – sakė J. Spahnas.

Jis pridūrė, kad, atsižvelgiant į naujas rekomendacijas, netrukus bus pakeistas Vokietijos skiepijimo įstatymas.

Trečiadienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, kad komisija pakeis savo poziciją dėl skiepijimo bendrovės „AstraZeneca“ vakcina.

Pastarosiomis savaitėmis Vokietijos vyriausybė sulaukė kritikos dėl painios komunikacijos apie „AstraZeneca“ vakciną, dėl kurios visuomenei susidarė įspūdis, kad ši vakcina yra mažiau veiksminga už „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ produktus.

Uždegta žalia šviesa vyresnių nei 65 metų žmonių vakcinavimui turėtų padėti Vokietijai ištaisyti šią padėtį ir pagreitinti lėtai vykstančią skiepijmo kampaniją.

Tyrimas: „AstraZeneca“ vakcina veiksmingai apsaugo senyvus žmones

Vakcina nuo koronavirusinės infekcijos, sukurta Jungtinės Karalystės ir Švedijos bendrovės „AstraZeneca“ bendradarbiaujant su Oksfordo universitetu, atrodo apsauganti 80 proc. veiksmingumu senyvus, rizikos grupei priklausančius asmenis nuo sunkių COVID-19 simptomų, sušvirkštus jau pirmąją preparato dozę, rodo trečiadienį paskelbtos preliminarios naujo tyrimo išvados.

Nors šie rezultatai dar nepaskelbti jokiame recenzuojamame žurnale, jie papildo gausėjančius duomenis, kad vakcina, kuria daugelyje šalių nerekomenduojama skiepyti vyresnių kaip 65 metų žmonių, senyviems asmenims yra tiek saugi, tiek veiksminga.

Bristolio universiteto tyrėjai stebėjo vyresnius kaip 80 metų pacientus, hospitalizuotus Britanijoje dėl kvėpavimo takų ligų.

Visi pacientai buvo patikrinti, ar neserga COVID-19. Asmenys, kurių tyrimo rezultatai buvo teigiami arba neigiami, buvo suskirstyti į dvi duomenų analizės grupes.

Tyrėjai patikrino, kiek žmonių kiekvienoje iš grupių yra gavę mažiausiai vieną dozę „AstraZeneca“ vakcinos arba preparato, sukurto bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“.

Buvo nustatyta, kad devyni iš 36 (25 proc.) pacientų, kuriems buvo patvirtinta COVID-19, buvo paskiepyti „Astra Zeneca“ vakcina.

Tarp 90 pacientų, kuriems koronavirusinė infekcija nebuvo patvirtinta, šiuo preparatu buvo paskiepyti 53 žmonės (58,9 procentai).

Gavusių vieną vakcinos dozę asmenų grupėje santykis tarp koronavirusu užsikrėtusių asmenų ir tų, kuriems COVID-19 nebuvo patvirtinta, atitinka 80,4 proc. veiksmingumą apsaugant nuo sunkios formos infekcijos, sako tyrėjai.

Iš 245 asmenų, kuriems buvo nustatyta COVID-19, 18 buvo gavę vieną dozę „Pfizer“ vakcinos. Iš 269 žmonių, kuriems koronaviruso infekcija nebuvo patvirtinta, „Pfizer“ vakcina buvo paskiepyta 90 žmonių.

Tai atitiktų 71,4 proc. vakcinos veiksmingumą.

„Viena dozė [„Pfizer“ arba „AstraZeneca“] vakcinos reikšmingai sumažino su COVID-19 susijusios hospitalizacijos riziką senyviems, trapios sveikatos pacientams, sergantiems sunkiomis gretutinėmis ligomis“, – nurodė tyrimo autoriai.

Londono higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos farmakoepidemiologijos profesorius Stephenas Evansas sakė, kad šie rezultatai „pateikia daugiau įrodymų, jog vakcinos yra veiksmingos ir vyresnio amžiaus grupei, mažiau tirtai per [klinikinius] bandymus“.

Abi vakcinos sukurtos būti vartojamos dviem dozėmis, suleidžiamomis kelių savaičių intervalu. Toks skiepijimo režimas buvo taikomas ir per klinikinius bandymus.