„Šiandien aš bendravau su kolega iš Ukrainos, užsienio reikalų ministru Dmitrijumi Kuleba. Atsiprašiau jo už netinkamus Slovakijos premjero Igorio Matovičiaus pareiškimus Ukrainos atžvilgiu“, – teigė I. Korčokas.

I. Korčokas taip pat pabrėžė, kad prieš kelias dienas iki incidento ministrai puikiai pabendravo Kijeve, rašo rbc.ru.

Kovo 3 d. Slovakijos vyriausybės vadovas interviu metu pajuokavo, kad mainais už rusiškos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ tiekimą pažadėjo Maskvai „Ukrainos Užkarpatės sritį“.

Po to premjeras pridūrė, jog egzistuoja išankstinė nuomonė, kad susitarimai su Rusija savaime reiškia Slovakijos „išdavystę“.

Igoris Matovičius

„Kaip manote, ką aš jiems pažadėjau? Nieko aš jiems nežadėjau, nieko jie iš manęs nenorėjo“, – sakė ministras pirmininkas.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos vadovas D. Kuleba pareiškė manantis, kad I. Matovičiaus pasisakymas yra netinkamas, ir pažymėjo, jog tokie pokštai gadina „draugiškus ir labai nuoširdžius Ukrainos ir Slovakijos santykius“.

Vėliau Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad buvo iškviestas Slovakijos laikinasis reikalų patikėtinis Ukrainoje Matušas Korba, Ukraina jam išreiškė protestą. Be to, Kijevas pareikalavo oficialaus Slovakijos premjero atsiprašymo.

„Nepaisant motyvų, žanro ar konteksto, tokie Slovakijos vyriausybės vadovo pasisakymai, tiesiogiai liečiantys Ukrainos teritorinį vientisumą, yra absoliučiai nepriimtini“, – tvirtinama Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

2014-aisiais Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį ir remia septynerius metus besitęsiančios separatistinės kampanijos kovotojus Rytų Ukrainoje. Kariniai veiksmai jau nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos dėl aneksijos Rusijai paskelbė sankcijas, kurias trečiadienį Joe Bideno administracija pratęsė dar metams. Briuselis taip pat pažadėjo išlaikyti sankcijas.

„Nuo Rusijos agresijos ir Rusijos įgyvendintos Krymo Autonominės Respublikos ir Sevastopolio miesto bei dalies Ukrainos Donbaso regiono okupacijos kenčiantiems Ukrainos žmonėms Slovakijos premjero „pokštas“ skamba itin įžeidžiai“, – pažymi Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

Delfi jau rašė, kad antradienį Slovakija, kurioje fiksuojamas didžiausias mirtingumas nuo COVID-19 visame pasaulyje, atsidūrė ir politinės krizės sūkuryje – tokią situaciją lėmė slaptas susitarimas pirkti Rusijoje pagamintą vakciną „Sputnik V“.

Susitarimą pasiekė šalies ministras pirmininkas, nepaisydamas koalicijos partnerių nepritarimo. Ministras pirmininkas Igoris Matovičius gina sprendimą, argumentuodamas, kad jį priėmė galvodamas apie šalies žmonių gerovę, nes naujų susirgimų atvejų skaičius šalyje bene didžiausias iš visos Europos Sąjungos, tad pagalba esą būtina ir kuo skubiau. I. Matovičius teigia, kad šiuo atveju svarbu ne tai, iš kur ta vakcina, o tai, kad ji „išgelbės žmonių gyvybes“.

Slovakija yra antroji Europos Sąjungos valstybė narė, įsigijusi Rusijos vakcinos, kurios dar nepatvirtino Europos vaistų agentūra. Pirmoji tai padarė Vengrija. Sprendimui žalią šviesą uždegė Slovakijos sveikatos ministras Marekas Krajci, keturių partijų koalicijoje atstovaujantis premjero judėjimui „Paprasti žmonės“.

Valdančiosios koalicijos partneriai tokiu sprendimu, švelniai tariant, nebuvo sužavėti.
Slovakijos užsienio reikalų ministras Ivanas Korcokas iš verslą palaikančios „Laisvės ir solidarumo“ partijos sako norintis dėl vakcinos įsigijimo pasikonsultuoti su šalies lyderiais. I. Korcokas sako neturintis abejonių, kad vakcina – Rusijos ginklas hibridiniame kare su Vakarais.

„Šis politinis ginklas kiršina mus tiek šalies viduje, tiek užsienyje“, – tvirtina Slovakijos diplomatijos vadovas. Jo teigimu, šis vakcinos įsigijimas meta abejonių šešėlį ant jo šalies vystomos aiškiai į Vakarus orientuotos politikos. Kitas koalicijos partneris – partija „Žmonėms“ – antradienį buvo susitikęs su kolegomis aptarti kitų žingsnių.

Partijos lyderė ir šalies vicepremjerė Veronika Remisova ne kartą sakė, kad „Sputnik V“ vakcinos negalima naudoti, nes jos nepatvirtino Europos Sąjungos vaistų kontrolės institucija. „Mums labai rūpi šalies žmonių sveikata, jų vakcinavimas, tačiau vakcinuoti galima tik vakcinomis, kurių saugumas ir veiksmingumas patvirtintas“, – tvirtina Slovakijos vicepremjerė.

Slovakijos prezidentė Zuzana Caputova teigia, kad ji pritartų sprendimui naudoti „visas prieinamas ir saugias vakcinas“ žmonių apsaugai, tačiau „Sputnik V“ nėra viena iš jų, nes „nė viena atsakinga institucija negarantuoja jos saugumo“. Z. Caputova kalbėjo antradienį po susitikimo su šalies vaistų agentūros vadove Zuzana Batova. Pastaroji akcentuoja, kad naudoti neregistruotą vakciną „itin rizikinga“.

Europos vaistų agentūra (EVA) dar nėra įregistravusi šio preparato, kurio veiksmingumas ir saugumas buvo patvirtintas straipsniu recenzuojamame žurnale „The Lancet“, tačiau Slovakijos sveikatos apsaugos ministras Marekas Krajči anksčiau sakė pasirašysiantis leidimą platinti „Sputinik V“ šalyje.

Rusija šį preparatą sertifikavo pernai rugpjūtį, dar neatlikusi didelio masto klinikinių bandymų, todėl daugeliui ekspertų kilo abejonių dėl preparato. Tačiau autoritetingas medicinos žurnalas „The Lancet“ vėliau paskelbė tyrimų rezultatus, rodančius, kad ši vakcina yra saugi ir kad jos veiksmingumas siekia 91,6 procento.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (604)