Karo nualintame Afganistane neseniai buvo nužudyta žurnalistų, religijos autoritetų, aktyvistų, teisėjų. Aukos būdavo užpuolamos iš pasalų ar žūdavo sprogus prie jų automobilių pritvirtintiems sprogmenims.

Intensyvėjantis smurtas daugelį afganų verčia slapstytis ar net išvykti iš šalies.

Per naujausią incidentą sprogus prie transporto priemonės magnetu pritvirtintai bombai žuvo juo važiavusi gydytoja ir buvo sužeistas vienas vaikas, sakė provincijos gubernatoriaus atstovas.

„Ji važiavo rikša, kai sprogo bomba“, – naujienų agentūrai AFP sakė atstovas.

Provincijos ligoninės atstovas patvirtino informaciją apie incidentą ir aukas.

Atsakomybės už sprogimą neprisiėmė jokia grupuotė.

Prieš dvi dienas per du atskirus išpuolius Džalalabade buvo nušautos trys vietos televizijos darbuotojos.

Atsakomybę prisiėmė džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) padalinys, nurodydamas, kad jo kovotojai nužudė „žurnalistes, dirbusias vienai žiniasklaidos priemonių, lojalių atskalūniškai afganų vyriausybei“.

JAV pareigūnai dėl smurto bangos kaltina Talibaną, o vyriausybė Kabule sako, kad talibai norėdami paslėpti savo pėdsakus nuolat dangstosi IS pareiškimais dėl atsakomybės. Talibanas šiuos kaltinimus neigia.

Nužudymų aukomis dažnai tampa moterys, kurių teisės, įskaitant teisę dirbti, buvo užgniaužtos per penkerius metus trukusį Talibano valdymą.

Žvalgybos pareigūnai atsinaujinusią grėsmę dirbančioms moterims anksčiau siejo su taikos derybose pateiktais reikalavimais apsaugoti jų teises.

Išpuoliai įvykdyti intensyviai spėliojant dėl Amerikos būsimo vaidmens Afganistane, prezidento Joe Bideno administracijai paskelbus planus persvarstyti su Talibanu pernai pasirašytą amerikiečių pajėgų išvedimo susitarimą. JAV pajėgos iš Afganistano turėtų būti išvestos iki gegužės.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)