„Mes griežtai prieštaraujame tyrimui ir esame nusivylę dėl TBT prokurorės pranešimo apie Palestinos situacijos tyrimą“, – teigė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Ir toliau tvirtai laikysimės įsipareigojimų Izraeliui ir jo saugumui, todėl nepritarsime priešiškiems veiksmams, kuriais siekiama nesąžiningai taikytis į Izraelį“, – teigė jis ir pabrėžė, jog Izraelis nepripažįsta, kad situacija Palestinos teritorijose įeina į teismo jurisdikciją.

Nepaisydama Izraelio ir JAV pasipriešinimo, TBT prokurorė Fatou Bensouda trečiadienį pranešė pradėjusi oficialų tyrimą dėl situacijos Gazos ruože, kuriam paskelbta blokada, ir Izraelio okupuotame Vakarų Krante.

JAV prezidento pareigas ėjus Donaldui Trumpui, Vašingtonas TBT prokurorei F. Bensoudai įvedė sankcijų, po to, kai ji nusprendė imtis tyrimo dėl galimų JAV karo nusikaltimų Afganistane.

Joe Bidenas parodė didesnį norą bendradarbiauti su TBT, matydamas šio teismo veiklos naudą, tačiau prokurorei įvestos sankcijos dar nebuvo atšauktos.

„Esame įsipareigoję skatinti atskaitingumą, pagarbą žmogaus teisėms ir teisingumą žiaurių nusikaltimų aukų atžvilgiu“, – teigė N. Price'as.

„Nors nepritariame TBT veiksmams, susijusiems su Palestinos situacija ir, žinoma, Afganistanu, išsamiai peržiūrime sankcijas“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)