Mianmarą chaosas yra apėmęs nuo vasario 1 d., kai kariuomenė surengė perversmą ir suėmė šalies lyderę Aung San Suu Kyi. Taip buvo nutrauktas dešimtmetį trukęs šalies demokratinis laikotarpis. Siekdami išreikšti nepasitenkinimą perversmu, gyventojai išėjo į gatves protestuoti.

Šiuo metu tarptautinės bendruomenės spaudimas Mianmaro karinei valdžiai vis auga – Vakarų valstybės įvedė sankcijų kariuomenės pareigūnams, o Jungtinė Karalystė (JK) surengė penktadienį vyksiantį Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos susitikimą, kurio metu bus aptariamas Mianmaro klausimas.

Tačiau chunta nepaiso tarptautinės bendruomenės smerkimo, o saugumo pajėgos, siekdamos išvaikyti protestuotojus, pasitelkia smurtą. Prieš protestuotojus nukreiptos priemonės aukų pareikalavo ir trečiadienį.

Trečiadienį žūtys užfiksuotos trijuose Mianmaro miestuose, kuriuose saugumo pajėgos prieš protestuotojus panaudojo jėgą. Monivos mieste, Saigano regione, užfiksuota daugiausiai aukų – žuvo mažiausiai septyni protestuotojai.

„Galime patvirtinti, kad žuvo septyni žmonės“, – teigė skubią pagalbą teikiantis medikas, nenorėjęs atskleisti savo tapatybės.

Keletas medikų taip pat sakė matę, kad saugumo pajėgos nutempė dar du kūnus, tačiau jie buvo per toli, gal galėtų įsitikinti, ar tie žmonės iš tiesų buvo negyvi.

Dar du demonstrantai žuvo Mandalajuje, antrame pagal dydį Mianmaro mieste. Vienas protestuotojas Mandalajaus mieste buvo pašautas į galvą, kitas – į krūtinę, teigė medikas, nenorėjęs atskleisti savo tapatybės.

Centriniame Mjindžano mieste saugumo pajėgos taip pat panaudojo ašarines dujas, gumines kulkas ir kovinius šovinius. Keletas medikų tikino, kad šiame mieste nušautas dar vienas jaunas vyras.
„20-metis Zin Ko Ko Zawas buvo nušautas“, – žurnalistams sakė skubios pagalbos tarnybos pareigūnas, teigęs, kad jo komanda padėjo dar 17 proteste dalyvavusių žmonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)