Vokietija atsidūrė „didelės rizikos situacijoje“ dėl didelio COVID-19 atvejų skaičiaus kaimyninėse šalyse, laiške rašė jos ambasadorius ES Michaelis Claussas. Laišką, kuriame nurodyta pirmadienio data, trečiadienį matė naujienų agentūra AFP.

Tai buvo atsakymas į Europos Komisijos praėjusią savaitę atsiųstą laišką su įspėjimu Vokietijai ir dar penkioms ES šalims – Belgijai, Danijai, Suomijai, Vengrijai ir Švedijai – dėl jų taikomų ir pernelyg griežtomis laikomų priemonių.

Vokietija sulaukė kritikos, kad nesilaiko ES rekomendacijų dėl kelionių suvaržymų kovojant su pandeminio koronaviruso plitimu. Berlynas griežtai apribojo susisiekimą su Austrijos Tirolio regionu, taip pat su Čekija ir Slovakija.

Europos Komisijos laiške pažymima, kad sergamumas Čekijoje ir Slovakijoje nėra didesnis nei kai kuriose kitose ES šalyse, ir sakoma, kad Vokietijos valdžia nepriima COVID-19 testų rezultatų čekų ir slovakų kalbomis.

Vokietija atsakyme tvirtino, kad suvaržymai atitinka ES nediskriminavimo ir proporcingo atsako į grėsmę standartus, „atsižvelgiant į konkrečią situaciją pasienio regionuose“.

Berlynas teigia, kad, šiaip ar taip, turi teisę „atskirais atvejais nukrypti“ nuo ES rekomendacijų „sveikatai apsaugoti“. Šioje sferoje sprendimus priima ES valstybės narės, o ne blokas.

Laiške taip pat sakoma, kad suvaržymai netrukdo per sieną vežti prekių.

Dabar Europos Komisija turi įvertinti, ar Vokietija adekvačiai atsakė į oficialų įspėjimo laišką.

Jei Komisija nuspręs, kad atsakymas nepatenkinamas, ji teoriškai turės galimybę pradėti teisinius veiksmus prieš Berlyną, nors niekada to nėra dariusi valstybių narių prerogatyvų atvejais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)