Gynybos ministras Diego Molano socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad kariuomenė „neutralizavo“ 13 FARC disidentų, vadovaujamų vyro pravarde Gentilis Duarte.

Šie disidentai atsiribojo nuo Kolumbijos 2016 metų taikos susitarimo, užbaigusio pusę amžiaus trukusį pilietinį karą ir nulėmusio FARC nusiginklavimą 2017-aisiais.

D. Molano nesakė, kada buvo surengta ataka.

Vienas šaltinis naujienų agentūrai AFP teigė, kad 10 partizanų žuvo, o dar trys buvo sužeisti.

Bombardavimas buvo surengtas Kalamaro savivaldybėje džiunglėse šalies pietryčiuose, kur vis dar veikia FARC disidentų.

„Šie narkotikų nusikaltėliai yra atsakingi už nepilnamečių verbavimą, atakas prieš mūsų valstybines pajėgas, grobimus ir nelegalią kasybą“, – sakė D. Molano.

Jis pridūrė, kad vyriausybė „nenusiramins“, kol nesuras Gentilio Duarte – vieno labiausiai ieškomų sukilėlių vadų Kolumbijoje.

Praėjusį penktadienį šalyje pradėjo veikti 7 tūkst. karių elitinės pajėgos, turinčios kovoti su sukilėliais, finansuojamais iš narkotikų kontrabandos ir kitos nelegalios veiklos.

Šios pajėgos persekios kairiųjų Nacionalinės išsivadavimo armijos (ELN) – paskutinės Kolumbijoje dar veikiančios partizanų grupuotės – narius, narkotikų kontrabandininkų gaujas ir buvusių FARC sukilėlius, atmetusius taikos susitarimo sąlygas.

Gruodžio mėnesį Jungtinės Tautos pranešė, kad Kolumbijos vyriausybė nuo taikos susitarimų pasirašymo nukovė 244 buvusių FARC kovotojus.

Šalis toliau kovoja daugiabriauniame ginkluotame konflikte, kuriame dalyvauja kairiųjų partizanai, narkotikų kontrabandininkai ir dešiniųjų sukarintos grupės, besivaržantys dėl pelningos prekybos kokainu ir nelegalios kasybos kontrolės.

Smurto aukomis dažnai tampa buvę kovotojai, žmogaus teisių gynėjai ir bendruomenių lyderiai.

Vasario mėnesį prezidentas Ivanas Duque apkaltino Venesuelą ginant likusius partizanus.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro atsakė, kad jo šalis „galingai atsakys“, jei Kolumbijos naujosios elitinės pajėgos arba I. Duque „išdrįs pažeisti Venesuelos suverenumą“.

Nuo praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio per kovas su partizanais Kolumbijoje žuvo, dingo ar savo namus turėjo palikti daugiau kaip 9 mln. žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)