Talino technologijų universiteto jūrų fizikos dėstytojo Urmaso Sule teigimu, šį reiškinį sukėlė šviesos spindulių deformacijos ir lūžiai atmosferoje. Iš Helsinkio įmanoma pamatyti Taliną tik tokiu atveju, jei atmosfera išskirtinai skaidri.

„Nuotraukoje – miražas, susidaręs dėl rekordiškai šilto oro šalto vandens paviršiuje. Šiltas pavasarinis oras pasiekė šaltą, kai kur dar ledu padengtą jūrą, dėl to įvyko stipri inversija“, – aiškino Talino universiteto klimatologijos ir meteorologijos lektorius Juri Kamenikas.

Jo teigimu, esant miražui, tolimi objektai atrodo arčiau, nei iš tiesų yra, arba atrodo, kad objektai yra kitoje vietoje.

Jis pateikė pavyzdį – kelių asfalto dangą, kuri saulėtu oru (taip pat ir vasarį, kovą) stipriai įkaista, tuo pačiu įkaitina ir orą aplink save. Įkaitinto oro sluoksnis būna kelių centimetrų aukščio, o aukščiau esantis oras būna šaltesnis.

„Dėl to atrodo, kad kelias šlapias, kad ant jo – balos, bet iš tiesų tai – žydro dangaus atspindys. Prietemoje automobilių šviesos irgi gali sukurti iliuziją, kai asfaltas nuo dieninės saulės dar šiltas, o oras virš jo jau spėjo atvėsti“, – aiškino J. Kamenikas.

Jis pridūrė, kad miražas virš Suomijos įlankos susidarė ir dėl gero matomumo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)