Nepriklausomo naujienų portalo tut.by 36 metų žurnalistei Kaciarynai Barysevič teismas skyrė 6 mėn. laisvės atėmimo, o 37 metų gydytojui Arciomui Sarokinui – dvejus metus laisvės atėmimo lygtinai, su vienerių metų bandomuoju laikotarpiu.

Per uždarą teismo posėdį jiedu buvo pripažinti kaltais dėl medicinos duomenų, susijusių su aktyvistu Ramanu Bandarenka, atskleidimo „sunkinančiomis aplinkybėmis“.

K. Barysevič taip pat buvo skirta 2,9 tūkst. (926 eurų) bauda.

31 metų buvęs karys R. Bandarenka mirė lapkričio 12 dieną po konflikto viename Minsko rajonų. Žiniasklaidos pranešimuose buvo sakoma, kad lapkričio 11-osios vakarą jam išėjus į savo kiemą nepažįstami kaukėti žmonės atvažiavo nuimti nuo tvoros baltos ir raudonos spalvų juostelių. Kilo konfliktas, R. Bandarenka buvo pastumtas ir susitrenkė galvą, o vėliau ligoninėje mirė.

Jo žūtis sukėlė didelį atgarsį visuomenėje. Į atsisveikinimo su R. Bandarenka ceremoniją lapkritį susirinko tūkstančiai žmonių.

Tyrėjai vėliau teigė, kad R. Bandarenka buvo apsvaigęs nuo alkoholio, tačiau nepriklausoma Baltarusijos žiniasklaida citavo gydytoją, kuris sakė, kad jo organizme alkoholio nerasta.

K. Barysevič sakė, kad paskelbė duomenis, gautus iš A. Sarokino, kuriais jis pasidalijo gavęs R. Bandarenkos motinos leidimą.

K. Barysevič ir A. Sarokinas buvo laikomi suimti nuo lapkričio. Jiems grėsė iki trejų metų nelaisvės.

Baltarusijos generalinė prokuratūra anksčiau pranešė iškėlusi baudžiamąją bylą dėl R. Bandarenkos mirties, bet pažymėjo nenustačiusi, kad su aktyvisto kūno sužalojimu būtų susiję vidaus reikalų institucijų darbuotojai.

Šie nuosprendžiai papildė virtinę bylų prieš žiniasklaidos darbuotojus ir žmogaus teisių gynėjus, pasmerktų Vakarų šalių ir tarptautinių teisių gynimo grupių.

Baltarusijoje jau daugiau kaip pusę metų tęsiasi masiniai protestai prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, rezultatus. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Minsko režimas ėmė malšinti tas demonstracijas, panaudodami gumines kulkas, ašarines dujas ir vandens patrankas. Šie saugumo pajėgų veiksmai pareikalavo kelių žmonių gyvybių. Tūkstančiai žmonių atsidūrė už grotų, o dar šimtai teigia, jog buvo kankinami sulaikymo vietose.

Europos Sąjunga pasmerkė R. Bandarenkos mirtį ir susidorojimą su protestuotojais paskelbdama sankcijų A. Lukašenkai ir jo sąjungininkams.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)