Teismo nutartyje sakoma, kad jeigu Lenkijos Vyriausiasis administracinis teismas padarytų išvadą, jog „2018 metų teisės aktų pakeitimai pažeidžia Sąjungos teisę, jis privalėtų nebetaikyti šios tvarkos ir paisyti teismų nepriklausomumo principų bei teisės į teisminę apsaugą“.

Europos Teisingumo Teismas (ETT) šią nutartį paskelbė išnagrinėjęs grupės Lenkijos teisėjų skundą. Teisėjai tvirtino, kad dėl naujos tvarkos jie neteko teisės apskųsti sprendimą neleisti jiems kandidatuoti į Lenkijos aukščiausios instancijos teismą.

Skundas susijęs su Lenkijos priimtu nauju įstatymu dėl Nacionalinės teisėjų tarybos ir naujos Aukščiausiojo Teismo teisėjų skyrimo tvarkos.

2015 metais į valdžią atėjusi konservatyvi partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) prastūmė virtinę prieštaringai vertinamų teismų sistemos reformų, išprovokavusių Lenkijos ir ES nesutarimus dėl galimo šių reformų prieštaravimo teisinės valstybės principams.

Sprendimas gali smarkiai paveikti būsimus teismų sprendimus dėl teisėjų paskyrimo ir taip pat sudaro sąlygas Lenkijos teismams netaikyti 2018 ir 2019 metais nustatytų vyriausybės taisyklių.

Įstatymais Lenkijoje buvo sustiprinta politinė įtaka Nacionalinei teisėjų tarybai ir jos procedūrai dėl paskyrimų į Aukščiausiąjį Teismą, be to, suvaržyta teisė apskųsti Tarybos sprendimus.

Taisyklėmis, kuriomis „pašalinamas veiksmingas Tarybos sprendimų... [dėl] kandidatų į Aukščiausiojo Teismo teisėjus teisminis tikrinimas, gali būti pažeidžiama ES teisė“, sakoma ETT nutartyje.

Daug Lenkijos teismų sistemos narių sveikino šį sprendimą.

"[ES] teismas nubrėžia ribas politinei galiai, – sakė teisininkė Marcjanna Debska (Marcjana Dembska). – Tai susiję ne tik su šiomis taisyklėmis, bet ir su politine situacija, o tai reiškia, kad Teismas gali aiškiai matyti, kas vyksta Lenkijoje.“

Tačiau PiS narė teisininkė Krystyna Pawlowicz kritikavo sprendimą ir sakė, kad jis „neturi teisinio pamato ir prieštarauja Lenkijos teisinei sistemai“.

Sprendimas buvo priimtas atsakant į Lenkijos aukščiausios instancijos administracinio teismo užklausimą Europos teismui dėl kai kurių teisėjų skundo. Šie lenkų teisėjai sakė, kad pagal naująją tvarką neteko teisės apskųsti sprendimus, kuriais atmetamos jų kandidatūros į Aukščiausiąjį Teismą.

Remdamasis antradienio nutartimi Lenkijos vyriausiasis administracinis teismas dabar gali svarstyti penkių teisėjų, nepriklausančių vyriausybės šalininkams, apeliacijas. Tikėtina, jog šio proceso metu bus nuspręsta, kad visa paskyrimo procedūra buvo ydinga ir negaliojanti.

Kai kas sakė, kad ETT sprendimu paremiami keli ankstesni ES institucijų įspėjimai Lenkijai dėl bloko teisinės valstybės principo laikymosi.

Šis sprendimas dėl Lenkijos vyriausybės „politinio kišimosi į teismų sistemą yra konkretus įrodymas, kad vyriausybė akivaizdžiai nesiskaito su teisine valstybe, nepaisydama kartotinių įspėjimų“, ir kad „ji taip pat griauna Europos pasitikėjimą [Lenkijos] teisine sistema“, sakė olandų europarlamentaras Jeroenas Lenaersas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)