Vidaus reikalų departamentas nurodė, kad grupuotė „Sonnenkrieg Division“ bus įtraukta į dabartinį 27 draudžiamų organizacijų sąrašą, kuriame iki šiol buvo išskirtinai džihadistų ar separatistų grupės, susijusios su Artimaisiais Rytais ir Centrine Azija.

Australijos vidaus žvalgybos agentūra ne kartą įspėjo dėl didėjančios kraštutinių dešiniųjų smurto grėsmės.

Nuo to laiko, kai ginkluotas australas 2019 m. Naujosios Zelandijos Kraistčerčo mečetėse nužudė 51 maldininką, Australijos saugumo žvalgybos organizacija pareiškė, kad kraštutinių dešiniųjų grėsmė „padidėjo“ ir tapo „nuolatine grėsme“.

Tačiau iki šiol šalies konservatorių vyriausybė oficialiai nebuvo linkusi jokių organizacijų priskirti teroristų grupuotėms.

Šis žingsnis reiškia, kad būti ,,Sonnenkrieg Division“ nariu ar finansiškai padėti organizacijai bus uždrausta.

Vidaus reikalų ministras Peteris Duttonas teigė, kad „Sonnenkrieg Division“ (SKD) „atstovauja Jungtinei Karalystei, dėl ko mes ypač nerimaujame“.

„Jų pasiekiamumas patenka į jaunų žmonių ir australų mintis“, – sakė jis „Nine News“.

Pareigūnai nurodė, kad grupės įtraukimo į teroristų sąrašą procesas bus baigtas artimiausiomis dienomis.

JAV Džordžo Vašingtono universiteto ekstremizmo ekspertai apibūdino „Sonnenkrieg Division“ kaip „mažą“ ir galinčią priklausyti daug didesnėms organizacijoms.

2018 m. grupė tapo kiek žinoma, teigdama, kad Didžiosios Britanijos princas Haris, kurio žmona yra afroamerikietė, yra „rasės išdavikas“, todėl 2020 m. vasarį grupė buvo uždrausta Didžiojoje Britanijoje.

Didžiosios Britanijos valdžios atstovai teigė, kad SKD buvo įkurta 2018 m. kaip atskira „National Action“ grupė, dar vadinama „System Resistance Network“.

Australijos opozicinė Leiboristų partija suabejojo, kodėl SKD, – manoma, kad Didžiojoje Britanijoje yra tik keliolika grupuotės narių, – buvo įtraukta į sąrašą, o ne kitos didesnes ir geriau žinomos organizacijos.

„Tai yra Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi grupė, turinti mažai arba visai neturinti tiesioginių ryšių su Australija“, - sakė šešėlinė vidaus reikalų ministrė Kristina Keneally, raginanti imtis tolesnių veiksmų.

K. Keneally teigė, kad vyriausybė „siekė sumenkinti dešiniojo ekstremizmo grėsmę ar nepaisė jos“.

Valdžia įspėjo, kad karingos kraštutinių dešiniųjų grupės tampa vis globalesnės, o socialiniuose tinkluose ir kitose skaitmeninėse platformose ideologijos greitai plinta.

2020 m. kovą Australija apkaltino du vyrus, susijusius su kraštutine dešine, bandymu įsigyti karinę įrangą ir teroro akto planavimu.

Pasak Australijos federalinės policijos, „tyrimo metu taip pat nustatyti įtariami ryšiai socialiniuose tinkluose tarp vieno iš šių vyrų ir asmens Jungtinėje Karalystėje“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)