Staigus COVID-19 protrūkis Estijoje susijęs ne su vis dažniau aptinkamomis įvežtinėmis viruso mutacijomis, o su pačių žmonių elgesiu, mano profesorius Radko Avis, Tartu universiteto virusologas.

„Mano manymu, esmė slypi pačių žmonių elgesyje – tame, kiek kruopščiai jie pasinaudoja visomis įmanomomis apsaugos priemonėmis. Mano vertinimu, 80–90 proc. išaugusio sergamumo galima išvengti pasitelkiant įprastinius būdus, apie ką visą laiką ir kalbama“, – leidiniui „Forte“ aiškino R. Avis.

Kaip rašo rus.delfi.ee, virusologas priklauso darbo grupei „KoroGeno-EST“, vykdančiai koronavirusų genomo tyrimus. Ši grupė aiškinasi, koks yra vienų ar kitų COVID-19 atmainų paplitimas Estijoje. Analizuojamos Didžiosios Britanijos, Pietų Afrikos Respublikos, Brazilijos atmainos, o dabar – ir E484K atmaina, neseniai išplitusi Jungtinėse Valstijose.

Nuo sausio 1-osios Tartu universitetas mutavusią viruso atmainą aptiko 531 kartą. Iš jų britiškosios koronaviruso atmainos atvejų buvo 73, Pietų Afrikos – penki. Vien per ankstesnę savaitę britiškoji atmaina buvo aptikta 28 tyrimuose. Į Pietų Afrikos atmainą panaši E484K buvo nustatyta du kartus.

Pietų Afrikos atmaina kol kas buvo aptikta tik atvykusių iš užsienio atveju. Kol kas neaišku, ar ji smarkiai išplito Estijoje.

Minėtosios darbo grupės duomenims, nuo rugsėjo trys labiausiai Estijoje išplitusios koronaviruso atmainos yra B.1, B.1.1.10 ir B.1.258.

Pirmosiose dviejose nėra S geno mutacijos. Tai tas viruso tipas, nuo kurio Kinijos mieste Uhane prasidėjo pandemija. Trečioji atmaina pasižymi S geno mutacija – tai gali turėti įtakos jos užkrečiamumo lygiui.

Estijoje nustatyta 1 113 naujų koronaviruso infekcijos atvejų, mirė septyni žmonės

Estijoje praėjusią parą nustatyta 1 113 naujų užsikrėtimo koronavirusine infekcija (COVID-19) atvejų, mirė septyni anksčiau užsikrėtę asmenys, penktadienį pranešė Sveikatos taryba.

Per parą buvo atlikti 6 566 koronaviruso testai, 17 proc. jų rezultatų buvo teigiami.

Per dvi savaites patvirtintų COVID-19 atvejų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų, skaičius dabar siekia 1 072,3.

Dėl infekcijos šalies ligoninėse šiuo metu gydomi 565 pacientai.

Nuo pandemijos pradžios iki šios dienos Estijoje užregistruoti 67 739 koronaviruso infekcijos atvejai, 605 užsikrėtę gyventojai mirė.

Iki šios dienos šalyje bent viena vakcinos nuo COVID-19 doze paskiepyti 81 209 žmonės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)