JAE pasiuntinys Mohamedas al Khaja, kuris į Izraelį atvyko anksčiau pirmadienį, savo skiriamuosius raštus Izraelio prezidentui Reuvenui Rivlinui įteikė per ceremoniją Jeruzalėje.

JAE buvo pirmoji šalis, sutikusi užmegzti visapusiškus diplomatinius santykius su žydų valstybe pagal vadinamuosius Abraomo susitarimus, kuriems tarpininkavo buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

Jungtiniai Arabų Emyratai yra tik trečia arabų valstybė, užmezgusi oficialius ryšius su Izraeliu. 1979-aisiais tai padarė Egiptas, o 1994-aisiais – Jordanija.

Prie Abraomo susitarimų kiek vėliau prisidėjo Bahreinas, Marokas ir Sudanas.

Šiais susitarimais buvo pažeistas ilgametis arabų šalių konsensusas, kad santykių su Izraeliu nederėtų normalizuoti, kol jis nesudarys išsamaus taikos susitarimo su palestiniečiais.

Anksčiau pirmadienį M. al Khaja Jeruzalėje susitiko su izraeliečių užsienio reikalų ministru Gabi Ashkenazi. Šis palinkėjo ambasadoriui jo „istorinės misijos sėkmės“.

M. al Khaja sakė, jog „labai didžiuojasi ir jaučiasi pagerbtas būdamas pirmasis Emyratų ambasadorius Izraelio valstybėje“.

„Mano misija čia yra puoselėti ir plėtoti šiuos santykius, – sakė jis. – Tikiuosi, kad tai atneš taiką ir klestėjimą Artimųjų Rytų žmonėms.“

Izraelis savo ambasadą JAE atidarė sausio mėnesį; šiai misijai Abu Dabyje vadovauja diplomatas veteranas Eitanas Naehas.

Izraelis ir JAE jau pasirašė sutartis dėl tiesioginių skrydžių ir bevizių kelionių, dėl investicijų apsaugos, mokslo ir technologijų.

Antradienį M. al Khaja turi apsilankyti Izraelio nacionaliniame Holokausto memoriale „Yad Vashem“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)