Daugiau kaip 100 vyriausybių ir donorų dalyvaus Švedijos ir Šveicarijos vadovaujamoje virtualioje donorų konferencijoje, Jemeno husių sukilėliams stengiantis užimti paskutinį šiaurinį vyriausybės bastioną.

Per šešerius metus trunkantį konfliktą dešimtys tūkstančių žmonių žuvo, o milijonai atsidūrė prie bado slenksčio. JT tai vadina didžiausia pasaulyje humanitarine krize.

2020 metais pagalbos finansavimas dėl pandemijos sumažėjo, todėl buvo uždaryta daug humanitarinių programų ir padėtis šalyje dar labiau pablogėjo.

JT ir jų partneriai pernai gavo 1,9 mlrd. dolerių – maždaug pusę reikiamos sumos.

Pirmadienį JT paragino „nedelsiant finansuoti“ pagalbą 16 mln. žmonių Jemene, kur maždaug dviem trečdaliams gyventojų reikia vienokios ar kitokios pagalbos, kad jie išgyventų.

„Daugumai žmonių gyvenimas Jemene dabar nepakeliamas. Vaikystė Jemene yra ypatingas pragaras. Šis karas ryją visą jemeniečių kartą“, – sakė organizacijos generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

„Privalome tai nutraukti dabar ir iškart pradėti spręsti milžiniškus padarinius. Dabar ne laikas atsitraukti nuo Jemeno“, – sakoma jo pareiškime.

„Grėsmingas mažinimas“

Pernai negavusios 1,5 mlrd. dolerių iš reikalingų 3,4 mlrd. dolerių, JT dabar siekia iš donorų, įskaitant turtingas Persijos įlankos regiono šalis, surinkti 3,85 mlrd. dolerių.

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) penktadienį pažadėjo skirti 230 mln. dolerių.

Naujausiais JT duomenimis, daugiau kaip 16 mln. jemeniečių – maždaug pusė iš 29 mln. gyventojų – šiemet susidurs su badu, o beveik 50 tūkst. jau badauja.

Organizacija perspėja, kad mirtis nuo bado gresia 400 tūkst. jaunesnių nei penkerių metų jemeniečių vaikų.

Rugsėjį JT nurodė, kad trūkstant finansavimo itin svarbios pagalbos apimtys buvo sumažintos 300 sveikatos centruose visame Jemene. Daugiau kaip trečdalis svarbių JT programų Jemene buvo apkarpytos arba visiškai nutrauktos.

12 pagalbos grupių, tarp jų „Save the Children“ ir „Norwegian Refugee Council“ (NRC), penktadienį bendrame pareiškime įspėjo dėl „katastrofos“ Jemenui, jei finansavimo ir toliau nepakaks.

„Smarkiai sumažinus pagalbą kančios didėja“, – sakoma pareiškime. Jame nurodoma, kad 6 mln. žmonių, įskaitant 3 mln. vaikų, per koronaviruso pandemiją neturi švaraus vandens ar tinkamų sanitarinių sąlygų.

NRC atstovė Sultana Begum sakė, kad organizacija „bus priversta toliau grėsmingai mažinti“ pagalbą, jei nebus skirta pakankamai pinigų.

Pasaulio maisto programa (WFP) savo ruožtu sekmadienį sakė „patirianti reikšmingą finansavimo trūkumą“ ir nurodė, kad jai skubiai reikia 482 mln. dolerių operacijoms nuo kovo iki rugpjūčio finansuoti.

Didžiausias dešimtmečių badas?

Donorų konferencija rengiama JAV stengiantis vėl pakreipti Jemeno konfliktą diplomatijos link.

Vašingtonas neseniai pašalino Jemeno husių sukilėlius iš teroristinių grupių sąrašo, į kurį jie buvo įtraukti ankstesnės prezidento Donaldo Trumpo administracijos prieš pat jos darbo pabaigą, ir sustabdė paramą Saudo Arabijos vadovaujamai karinei koalicijai, remiančiai vyriausybės kovą su sukilėliais.

Tačiau husių kovotojai suintensyvino operacijas prieš Saudo Arabiją, koalicijos karo lėktuvams bombarduojant sukilėlių pozicijas Jemeno šiaurėje. Taip koalicija bando stabdyti husių kampaniją vyriausybės paskutiniam bastionui šalies šiaurėje Maribui užimti.

JT įspėjo dėl galimos humanitarinės katastrofos, jei kova už Maribą tęsis, ir sakė, kad ji kelia pavojų „milijonams civilių“.

Praėjusių metų pradžioje gyvenimas Maribe dar buvo palyginti taikus nepaisant pilietinio karo; į ten suplūdo daug žmonių iš ne tokių stabilių rajonų.

Tačiau frontui judant iškilo nauja grėsmė civiliams, įskaitant šimtus tūkstančius žmonių, besiglaudžiančių stovyklose aplinkinėje dykumoje, siekiančioje Saudo Arabijos sieną.

„Dėl Jemeno atsidūrėme kryžkelėje, – sakė JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams Markas Lowcockas. – Galime rinktis kelią į taiką arba leisti jemeniečiams nusiristi į didžiausią pastarųjų dešimtmečių badą pasaulyje.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)