Z. Khalilzadas sugrįžo į Afganistaną pirmą kartą po to, kai sausį JAV prezidento pareigas pradėjo eiti Joe Bidenas, paprašęs jo likti šiame poste.

Baltiesiems rūmams paskelbus apie planus peržiūrėti susitarimą dėl JAV pajėgų išvedimo, pasirašytą pernai vasarį Kataro sostinėje Dohoje vykusiose Vašingtono ir Talibano derybose, netyla spėlionės, kas laukia amerikiečių kontingento Afganistane.

Pagal susitarimą JAV kariai turėtų būti išvesti iš Afganistano iki gegužės pradžios, tačiau suintensyvėjęs smurtas pakurstė nerimą, kad staigus pajėgų pasitraukimas gali nugramzdinti šalį į dar didesnį chaosą, taikos deryboms tarp Kabulo vyriausybės ir Talibano patekus į aklavietę.

Afganistano sostinėje Z. Khalilzadas susitiko su Aukštosios nacionalinio susitaikymo tarybos, atsakingos už Kabulo taikos derybas su Talibanu, pirmininku Abdullah Abdullah.

Abi pusės „aptarė derybas Dohoje bei JAV ir Talibano susitarimo persvarstymą, taip pat karo Afganistane užbaigimą ir būdus, kaip derybų keliu rasti politinį sprendinį Afganistane“, sakė Abdullah Abdullah biuro atstovas.

Vėliau JAV pasiuntinys keliaus į Katarą susitikti su Talibano lyderiais, taip pat aplankys neįvardytas regiono sostines, informavo Valstybės departamentas.

Afganistane gimęs politologas Z. Khalilzadas daugelį metų dirbo respublikonų administracijose. Jis buvo JAV ambasadorius Jungtinėse Tautose, Irake ir Afganistane.

Ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija, nekantravusi užbaigti ilgiausią Amerikos karą, pavedė Z. Khalilzadui vesti derybas su Talibanu, kurias vainikavo pernai vasario 29 dieną Dohoje pasirašytas susitarimas.

Susitarime numatyta, kad Jungtinės Valstijos išves visus savo karius iki gegužės pradžios. Talibanas savo ruožtu įsipareigojo neleisti teroristams naudotis šalies teritorija – toks buvo pradinis po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroristinių atakų JAV surengtos invazijos į Afganistaną tikslas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)