Dėl trečiadienį, vasario 24 d., priimto sprendimo tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija sulaukė galybės neigiamų reakcijų, skelbia „The Moscow Times“. Kritikai pareiškė, kad „Amnesty International“ pasidavė „tikslinei kampanijai“ diskredituoti A. Navalną, kurią surengė su Kremlių remiančiomis žiniasklaidos įmonėmis susiję asmenys.

Organizacija savo sprendimą pagrindė ankstesniais nacionalistiniais ir prieš imigrantus nukreiptais A. Navalno pasisakymais, tačiau teigė toliau reikalausianti paleisti jį į laisvę.

Pokalbio naudojant „Zoom“ metu trys „Amnesty International“ valdininkai aptarė minėtojo sprendimo padarinius su vienu svarbiausių A. Navalno bendražygių Leonidu Volkovu apsimetusiais pokštininkais, pasivadinusiais slapyvardžiais Vovanas ir Lexusas.

„Suprantame, kad buvo padaryta didelė žala“, – 15 minučių trukmės „Zoom“ pokalbio, kuris ketvirtadienį buvo paskelbtas Vovano ir Lexuso „YouTube“ kanale, metu sako „Amnesty International“ Europos ir Vidurio Azijos padalinio viceprezidentas Denisas Krivošejevas.

„Amnesty International“ Rusijos padalinio atstovė spaudai „The Moscow Times“ nurodė, kad „YouTube“ atsiradęs skambučio vaizdo įrašas yra autentiškas, tačiau atsisakė pateikti daugiau komentarų.

Pokalbyje taip pat dalyvavo „Amnesty International“ laikinoji generalinė sekretorė Julie Verhaar ir organizacijos padalinio Rytų Europoje ir Vidurio Azijoje vadovė Marie Struthers.

„Aptarėme priimto sprendimo pasekmes ir laukėme šio skambučio, nes nenorėjome, kad taip nutiktų“, – pokalbio metu sakė M. Struthers, turėdama omenyje priešišką reakciją.

„Gali būti, kad šį kartą padarėme daugiau žalos nei gero“, – pridūrė ji.

Netrukus po skambučio J. Verhaar tviteryje padėkojo L. Volkovui už pokalbį, bet paskui šis pranešimas buvo pašalintas.

„Hm, „Amnesty International“ generalinė sekretorė ką tik man padėkojo už konstruktyvų ir atvirą pokalbį. Bet aš jos nepažįstu ir nesu kalbėjęsis. Tiesą sakant, visai nenustebčiau, jeigu ji kalbėjosi su „pokštininku Vovanu“. Nenustebčiau, jeigu jie priima sprendimus remdamiesi tokiais pokalbiais“, – atsakymą tviteryje parašė L. Volkovas.

Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija iš pradžių pripažino A. Navalną sąžinės kaliniu, kai jis buvo sulaikytas sausio 17 d. grįžęs iš Vokietijos, kur praleido ne vieną mėnesį sveikdamas po bandymo nunuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga. Dėl pasikėsinimo opozicionierius kaltę verčia Kremliui.

Slapyvardžius Vovanas ir Lexusas naudojantys Vladimiras Kuznecovas ir Aleksejus Stoliarovas Rusijoje išgarsėjo savo skambučiais Kremliaus oponentams ir pasaulio lyderiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (325)