Komentuodamas naujausius teigiamų koronaviruso skaičius (1154 naujų atvejų ir 20 mirusiųjų ketvirtadienį ir 1 204 atvejai ir 8 mirtys penktadienį), A. Popovas pareiškė, kad tai dar ne košmaras: „Košmaras prasidės po dviejų savaičių. Šiandien viskas blogai, o po dviejų savaičių, jeigu ligoninės bus perpildytos, gali prasidėti tikras košmaras“.

Anot A. Popovo, šiuo metu visi sunkiai sergantys gauna reikiamą pagalbą. Tai galioja tiek COVID-19 pacientams, tiek kitiems rimtų sveikatos problemų turintiems ligoniams.

„Kalbant apie ambulatorines paslaugas, mano turimais duomenimis, šiuo metu jos teikiamos įprastu tempu. Šiandien eilėje pas kardiologą tektų laukti iš esmės tiek pat kiek ir prieš pandemiją“, – teigia A. Popovas.

Atsakydamas į klausimą, ką ligoninėms reiškia augantis pacientų skaičius, A. Popovas pabrėžė, kad patirtis ir matematiniai skaičiavimai leidžia daryti išvadą, kad gydymo ligoninėje prireikia maždaug 6-7 proc. sergančiųjų COVID-19: „Turint omenyje dabartinę tendenciją, jeigu per parą sulauksime tūkstančio naujų atvejų, tai kiekvieną dieną pagalbos ligoninėje reikės 60-70 žmonių. Pavyzdžiui, vakar per parą buvo 77“.

Estija jau antrą parą fiksuoja rekordinius COVID-19 užsikrėtimų skaičius.

Per praėjusią parą atlikus 6 412 testų nustatyti 1 204 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, taip pat mirė aštuoni anksčiau užsikrėtę žmonės, penktadienį pranešė sveikatos apsaugos tarnybos.

Ankstesnę dieną buvo skelbta apie 1 154 naujus COVID-19 atvejus ir 10 pacientų mirtį.

Sergamumas COVID-19 per pastarųjų dviejų savaičių laikotarpį Estijoje siekia 887,75 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Penktadienio ryto duomenimis, šalies ligoninėse dėl COVID-19 gydomi 510 žmonių, iš jų 43 – intensyviosios terapijos skyriuose. Dirbtinis plaučių vėdinimas buvo reikalingas 27 pacientams.

Nuo pandemijos pradžios Estijoje patvirtinta iš viso 62 830 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, 575 pacientai mirė, 48 491 – pasveiko.

Šalyje bent viena vakcinos nuo COVID-19 doze paskiepyti 72 363 žmonės, abiem dozėmis – 31 158 žmonės.

Estijos vyriausybė ketvirtadienį nusprendė pratęsti dabartinius suvaržymus dėl COVID-19 iki kovo pabaigos, taip pat liepė sutrumpinti maitinimo įstaigų darbo laiką iki 18 val. ir sugriežtino kai kuriuos kitus ribojimus.

„Turime nutraukti užkrečiamumo grandines, todėl esame priversti įvesti naujus apribojimus“, – per vyriausybės spaudos konferenciją sakė ministrė pirmininkė Kaja Kallas ir pridūrė, kad koronavirusas ir toliau sparčiai plinta šalyje.

Pasak premjerės, vyriausybė mokslininkų siūlymu nusprendė pratęsti su mokyklų veikla susijusius apribojimus iki kovo pabaigos. Tai reiškia, kad tęsis kontaktinis mokymasis 1–4 klasėse, o vyresni moksleiviai tebebus ugdomi nuotoliniu būdu.

Sportuoti patalpose leidžiama tik dalyvaujant individualiose treniruotėse. Anot K. Kallas, iki kovo pabaigos draudžiama rengti renginius patalpose: tai reiškia, kad užsidarys kino ir dramos teatrai, vandens procedūrų centrai ir baseinai, negalės būti rengiamos konferencijos. Lauke leidžiama organizuoti renginius, skirtus ne daugiau kaip 10 žmonių.

Maitinimo įstaigos turi užsidaryti iki 18 val., patalpose negali būti viršijamas 50 proc. užimtumas, o klientai turi laikytis fizinio atstumo. Tebeleidžiama prekiauti maistu išsinešti.

Prekybos centrai vyriausybei pateikė savo pasiūlymus dėl savikontrolės, nurodė K. Kallas. Centrai pažadėjo išjungti savo patalpose bevielį internetą, pasamdyti papildomų apsaugos darbuotojų, pašalinti sėdėjimo vietas ir laikinai nerengti degustacijų.

Estijoje baigiasi vakcinų nuo COVID-19 atsargos, užsikrėtusiųjų skaičius – rekordinis

Estijoje baigiasi vakcinų nuo koronaviruso atsargos, tuo metu užsikrėtusiųjų skaičius šalyje – rekordinis.

„Sveikatos departamento vakcinų (atsargos) nulinės. Nėra prasmės daryti įspūdį, kad vakcinos kažkur užstrigo. Sveikatos apsaugos departamentas jų neturi, nes sandėlis tuščias“, – Sveikatos departamento vadovas Ullaras Lanno sakė spaudos konferencijoje penktadienį.

Jis pabrėžė, kad vakcinos „AstraZeneca“ visai nėra, „Pfizer“ liko tik 1 procentas iš gautųjų, o „Moderna“ – keli tūkstančiai dozių.

U. Lanno tokią padėtį pavadino „daugiau nei kritine“.

Pasak jo, iš visų atliekamų COVID-19 testų teigiamų atsakymų dalis sudaro daugiau nei 18 procentų.

„Tai reiškia, kad užsikrėtęs gali būti kas penktas žmogus“, – sakė Sveikatos apsaugos departamento vadovas.

U. Lanno pridūrė, kad sunki padėtis ir su ligonių lovomis koronavirusu sergantiems pacientams ligoninėse.

„Artėja momentas, kada planinis gydymas bus sumažintas iki minimumo arba nutrūks“, – kalbėjo departamento vadovas.

„Dabar nėra prasmės slėpti galvą smėlyje. Visi mes pavargome, bet privalome jausti atsakomybę. Bet kokio kontakto, kurio galima išvengti, turi būti išvengta“, – paragino U. Lanno.

Estijoje jau antrą dieną registruojami rekordiniai užsikrėtimų COVID-19 skaičiai. Ketvirtadienį Estijoje nustatyti 1 154 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, penktadienį – 1 204. Sergamumas COVID-19 per pastarųjų dviejų savaičių laikotarpį Estijoje siekia 887,75 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (263)