„Remiantis teismo sprendimu, jis išvyko ten, kur dabar privalo būti. Viskas atlikta laikantis įstatymų“, – nurodė Federalinės bausmių vykdymo tarnybos (FSIN) direktorius Aleksandras Kalašnikovas.

Jis nepatikslino, į kurią koloniją A. Navalnas buvo perkeltas.

Ankstesnę dieną A. Navalno advokatas sakė, kad jo ginamasis buvo perkeltas iš tardymo izoliatoriaus, ir pridūrė manąs, kad jį galėjo išsiųsti į pataisos koloniją.

„Šiandien atvykęs į tardymo izoliatorių susitikti su Navalnu sužinojau, kad jis išvyko. Kur išvyko, man nepasakė. Veikiausiai – į koloniją, bet gal ir dar kur nors“, – ketvirtadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė advokatas Vadimas Kobzevas.

FSIN vadovas penktadienį patikino, kad kol opozicionierius atliks jam paskirtą bausmę, jo saugumui ir sveikatai grėsmės nebus.

„Garantuoju, kad jokios grėsmės sveikatai, o juolab gyvybei, nėra, – „Interfax“ sakė A. Kalašnikovas. – Jis bus laikomas absoliučiai normaliomis sąlygomis. Režimas, priežiūra ir kontrolė jam bus užtikrinti 100 procentų. Jeigu panorės, Navalnas bus įtrauktas į gamybos veiklą.“

Praėjusią savaitę Europos Žmogaus Teisių Teismas pareikalavo, kad Rusijos valdžia nedelsiant paleistų A. Navalną, nurodęs, kad opozicionieriaus gyvybei gresia pavojus. Tačiau Maskva šį raginimą atmetė.

FSIN atstovė spaudai nurodė negalinti pateikti daugiau jokių detalių ir informacijos, susijusios su kalinių asmens duomenimis.

Žinomiausias prezidento Vladimiro Putino oponentas šį mėnesį buvo nuteistas kalėti beveik trejus metus už lygtinės bausmės pažeidimus atsigaunant Vokietijoje po apnuodijimo išpuolio.

A. Navalno dešinioji ranka Leonidas Volkovas ketvirtadienį sakė, kad opozicijos politiko šeima nėra informuota apie jo buvimo vietą.

Kremliaus kritiko advokatas V. Kobzevas penktadienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad iki šiol nežino, kur yra jo klientas.

Sankcijos

Opozicionierius kelis mėnesius gydėsi Vokietijoje dėl apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Rusijos valdžia neigia kaip nors prisidėjusi prie to rugpjūtį įvykusio incidento.

Teisėsaugai sulaikius į Maskvą sausio viduryje vos sugrįžusį opozicionierių, šalyje nusirito masinių protestų banga.

Per tas demonstracijas buvo sulaikyta daugiau nei 10 tūkst. žmonių, o daugeliui A. Navalno bendražygių skirtas namų areštas.

Jo bendražygiai žada vėliau šiemet surengti naujų demonstracijų.

Praėjusią savaitę A. Navalnas taip pat buvo nuteistas dėl šmeižto prieš prokremliškame vaizdo įraše pasirodžiusį Antrojo pasaulinio karo veteraną ir pavadino „išdaviku“. Toje byloje opozicionieriui buvo liepta sumokėti 850 tūkst. rublių (9,5 tūkst. eurų) baudą.

Kremliaus kritiko šalininkų teigimu, jam iškeltos baudžiamosios bylos yra pretekstas nutildyti jo antikorupcinę veiklą ir sužlugdyti jo politines ambicijas.

ES užsienio reikalų ministrai šią savaitę sutarė imtis sankcijų prieš keturis aukšto rango Rusijos pareigūnus, A. Navalno bendražygiams paraginus ministrus nubausti oligarchus, kurie kaltinami finansiškai remiantys V. Putino valdymą.

Tuo metu tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ išprovokavo pasipiktinimo bangą, nusprendusi nebepripažinti A. Navalno sąžinės kaliniu dėl praeityje jo padarytų „neapykantą kurstančių“ pareiškimų.

Londone įsikūrusi aktyvistų organizacija nenurodė jokių konkrečių A. Navalno pareiškimų, tačiau jis savo politinės karjeros pradžioje prieš daugiau nei dešimtmetį buvo kritikuojamas dėl nepalankaus požiūrio į imigraciją ir dalyvavimo nacionalistų eitynėse.

„Amnesty International“ pažadėjo, kad nepaisant sprendimo nebepripažinti A. Navalno sąžinės kaliniu, ji vis tiek sieks, kad jis būtų paleistas.

A. Navalno komanda penktadienį vėl pažėrė kritikos „Amnesty International“, apkaltinusi organizaciją, kad ji atlieka „diktatorių savanorių pagalbininkų“ vaidmenį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)