Pasak Baltųjų rūmų, J. Bidenas pareiškė karaliui, jog sieks, kad „dvišaliai santykiai būtų kiek įmanoma stiprūs ir skaidrūs“. Prezidentas patvirtino svarbą, kurią JAV teikia žmogaus teisėms ir teisinės valstybės principams. Pranešime apie Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggio nužudymą neužsimenama.

Žurnalistas buvo nužudytas Rijado siųstų specialiųjų pajėgų 2018 metų spalio 2 dieną Saudo Arabijos konsulate Stambule. Jo palaikai iki šiol nerasti. J. Khashoggis gyveno JAV Virdžinijos valstijoje ir rašė straipsnius laikraščiui „The Washington Post“, kuriuose neretai kritikavo Saudo Arabijos monarchiją.

Saudo Arabija po žurnalisto dingimo sulaukė griežtos tarptautinės kritikos ir pripažino nužudymą tik po tarptautinio spaudimo. Pėdsakai veda į artimiausią sosto įpėdinio Mohammedo bin Salmano aplinką. Tačiau šis neigia užsakęs nužudymą.

J. Bideno pirmtakas Donaldas Trumpas buvo artimas karališkųjų rūmų Rijade sąjungininkas. Respublikonas ir po žurnalisto nužudymo reiškė paramą Saudo Arabijai.

Demokrato J. Bideno vyriausybė aiškiai pareiškė, kad nori kitokių santykių su Saudo Arabija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)