43 metų ambasadorius Luca Attanasio mirė pirmadienį nuo sužalojimų, kuriuos patyrė, kai neramiame rytiniame KDR regione netoli sienos su Ruanda buvo užpulta JT Pasaulio maisto programos (WFP) automobilių vilkstinė.

Vilkstinė vyko į rytinę šalies Šiaurės Kivu provinciją šalia Ruandos sienos dalyvauti mokyklų programoje.

Per išpuolį taip pat žuvo L. Attanasio apsaugininkas iš Italijos karabinierių policijos pajėgų 30 metų Vittorio Iacovacci ir kongietis vairuotojas 56 metų Mustapha Milambo.

Skambant F. Šopeno laidotuvių maršui karabinieriai įnešė karstus su antradienį į šalį sugrąžintais italų palaikais į Romos Angelų Dievo Motinos bažnyčią.

Valstybinių laidotuvių ceremonijoje drauge su žuvusiųjų šeimomis dalyvavo ministras pirmininkas Mario Draghi, abiejų parlamento rūmų pirmininkai ir kelių ministerijų vadovai. Mišias laikė kardinolas Angelo De Donatisas.

„Šiandien mes jaučiame trijų šeimų, dviejų tautų ir visos tautų šeimos sielvartą. Sielvartą, kad taip trokštamos taikos nėra,.. nes teisybės pažadai buvo išduoti“, – sakė A. De Donatisas savo homilijoje.

„Lucą, Vittorio ir Mustaphą iš šio pasaulio išplėšė kvailo ir žiauraus smurto nagai... atnešę tik skausmą“, – pridūrė jis.

Prieš laidotuves su KDR prezidento Felixo Tshisekedi „specialiuoju pasiuntiniu“ susitikęs M. Draghi „pagrindinį dėmesį skyrė tragiškoms (pirmadienio) žūtims“, pranešė premjero biuras.

„Taikos atkūrimas“

Aistringai Afriką mylėjęs L. Attanasio yra pirmas italų diplomatas, žuvęs po 1990 metų.

Europos Sąjungos ambasadorius KDR Jeanas-Marcas Chataigner televizijai „Rai“ sakė, kad L. Attanasio patikdavo „eiti į [mūšio] lauką“.

„Jis jautė ypatingą trauką rytinei šalies daliai, tarptautinės bendruomenės užmirštam rajonui, – kalbėjo ambasadorius. – Manau, jis taip pat norėjo įnešti savo indėlį į taikos atkūrimą.“

Italijos užsienio reikalų ministras Luigi Di Maio trečiadienį paprašė Jungtinių Tautų atlikti tyrimą ir pareikalavo „aiškių atsakymų“ į klausimus, susijusius su ataka, kurios vykdytojai iki šiol lieka nežinomi.

Remiantis KDR ir Italijos pareigūnais, JT vilkstinė pateko į pasalą už trijų kilometrų nuo savo kelionės tikslo – Kivandžos miesto Ručuru teritorijoje, į šiaurę nuo Gomos.

Pašovę M. Milambo šeši Kalašnikovo automatais ginkluoti užpuolikai privertė dviejų automobilių keleivius sekti paskui juos į Virungos nacionalinio parko draustinį.

Prie jų priartėjus į šūvius sureagavusiems reindžeriams ir Kongo kariams, jie šovė į L. Attanasio ir V. Iacovacci.

KDR vidaus reikalų ministerija dėl išpuolio apkaltino Ruandos išvadavimo demokratines pajėgas (FDLR) – Ruandos husių sukilėlių grupę. FDLR šiuos kaltinimus atmetė ir teigė, kad ataką surengė Ruandos armija ir Kongo demokratinės respublikos ginkluotosios pajėgos (FARDC).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)